Αύξηση-φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ορατό θεωρείται το ενδεχόμενο για αυξήσεις κατά 15% στους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού για την περίοδο μετά το 2020.

Με πρόταση που κατέθεσε η Μαλτέζικη προεδρία στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική ενίσχυση του συστήματος εμπορίας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου προτείνεται ο διπλασιασμός του ποσοστού ετήσιας τροφοδότησης δικαιωμάτων στο απόθεμα σταθεροποίησης της αγοράς.

Όπως δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, κράτη όπως το δικό

μας που οι εκπομπές αερίων είναι χαμηλότερες από αυτές που μας έχουν κατανεμηθεί μπορούμε να πουλήσουμε αυτά τα δικαιώματα και να έχουμε έσοδα

Ωστόσο, λόγω της εισαγωγής νέας ρύθμισης την τελευταία στιγμή, η οποία αφορούσε ακύρωση αριθμού δικαιωμάτων και ρύθμιση με αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών, το αποτέλεσμα ήταν να τηρήσουν αρνητική στάση 9 κράτη-μέλη , μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

«Εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εξεύρουμε το μηχανισμό με τον οποίο θα εμποδίσουμε αυτή τη διαπραγματευτική θέση της επιτροπής χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η θέση θα περάσει ή θα συμφωνηθεί και με το κοινοβούλιο, εκεί θα γίνουν κι άλλες συζητήσεις», πρόσθεσε ο Νίκος Κουγιάλλης.

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου αποτελεί το πιο βασικό εργαλείο της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μετά από συζητήσεις επί της πρότασης, υιοθετήθηκε τελικά γενική προσέγγιση πάρα τις αντιρρήσεις των εννέα κρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα