Βερολίνο: Όχι στη κοινοτικοποίηση των χρεών στην Ευρωζώνη

Δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel αναφέρεται σε τοποθετήσεις του επικεφαλής της Καγκελαρίας, Πέτερ Άλτμαγιερ, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και στο πλαίσιο εκδήλωσης της Κίνησης για την Ευρώπη στη Γερμανία , όπου σκιαγράφησε τη συνολική του αντίληψη έναντι των προτάσεων Μακρον για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και γενικότερα της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ανάληψης της θέσης του ομοσπονδιακού ΥΠΟΙΚ, μετά την επικείμενη αποχώρηση του έως τώρα κατόχου της Β.Σοιμπλε.Αυτο αναμένεται να γινει στις 17 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην προαναφερθείσα εκδήλωση, ο κ. Αλτμαγιερ, απαντώντας στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για τη σύσταση ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, υπεραμύνθηκε της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ‘δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινοτικοποίηση χρεών’ μεταξύ των κρατών – μελών του ευρώ. Από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν απέκλεισε σε βάθος χρόνου μία ευρεία μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην ιδέα Μακρόν για τη θέσπιση μίας θέσης ΥΠΟΙΚ για όλη την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της Καγκελαρίας έθεσε το ερώτημα αν αυτή η προσέγγιση θα συνεπάγεται τη δημιουργία μιας ιδιότητας ‘με διπλό καπέλο’ υπό την οποία ο υφιστάμενος Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων θα λειτουργεί και ως επικεφαλής του Eurogroup. Ο κ. Αλτμαγιερ ρωτά σε αυτό το πλαίσιο σχετικά με τον κάτοχο της εν λόγω θέσης ‘Ποια χρήματα έχει στη διάθεσή του; Και προς τα πού θα πρέπει να δαπανηθούν;’, προσθέτοντας εμφατικά ότι σε τελική ανάλυση το βασικό ζήτημα για το ευρωπαϊκό μέλλον δεν είναι τα εργαλεία, αλλά η συνεννόηση επί του περιεχομένου της πολιτικής. Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γερμανός πολιτικός ανέφερε το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης ως παράδειγμα για πεδίο μελλοντικών επενδύσεων, θέτοντας το ερώτημα ‘Γιατί δεν καταφέρνουμε να καταστήσουμε αυτήν την καινοτομία ευρωπαϊκή;’.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα