Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος βλέπει το Παν.Κύπρου

Τον Μάιο 2017 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2017, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δελτίο Μαΐου «Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας», που ετοιμάζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η αύξηση, σύμφωνα με το ΠΚ, οφείλεται στην καλυτέρευση

του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στο λιανικό εμπόριο, καθώς και στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες προέρχεται από θετικότερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και της ζήτηση της επιχείρησης το τελευταίο τρίμηνο, όπως επίσης και από ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο. Η άνοδος του κλίματος στο λιανικό εμπόριο ήταν οριακή, αφού η βελτίωση των αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης σχεδόν αντισταθμίστηκε από τη χειροτέρευση των προσδοκιών για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Η επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές και στη μεταποίηση ήταν αποτέλεσμα της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την απασχόληση και την παραγωγή αντίστοιχα.

Η καλυτέρευση του καταναλωτικού κλίματος συνδέεται με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και τη μείωση της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες, καθώς και με λιγότερο αρνητική στάση των καταναλωτών προς την αποταμίευση.

Σύμφωνα με το ΠΚ, ο ΔΟΣ τον τελευταίο χρόνο κινείται σε ιστορικά ψηλά επίπεδα φανερώνοντας την αποκατάσταση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο, κυρίως ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση. Οι ψηλές τιμές που καταγράφει ο ΔΟΣ τους τελευταίους μήνες προμηνύουν συνέχιση της δυναμικής της ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα.

Η αύξηση του ΔΟΣ τον Μάιο οφείλεται σε ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στο λιανικό εμπόριο, καθώς και στην ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στον τομέα των υπηρεσιών, το ΠΚ αναφέρει πως το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν θετικότερες.

Τον Μάιο, σημειώθηκε βελτίωση στις αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις των τελευταίων τριών μηνών. Παράλληλα,

καταγράφηκαν τάσεις μείωσης στα τρέχοντα αποθέματα, κάτι που συμβάλλει θετικά στο κλίμα. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις τους επόμενους τρεις μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, παραμένοντας όμως σε αρκετά θετικά επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες σε προμηθευτές δεν σημείωσαν ουσιαστικές μεταβολές τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι εκτιμήσεις για την απασχόληση του επόμενου τριμήνου παρέμειναν αμετάβλητες στα επίπεδα του Απριλίου, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Σε σχέση με τον Απρίλιο, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν θετικότερες και οι απαντήσεις τους για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books) ήταν λιγότερο δυσμενείς. Τον Μάιο,οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο καταγράφηκαν λιγότερο αισιόδοξες. Από τον Φεβρουάριο, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης βρίσκονται σε οριακά θετικά επίπεδα, χωρίς σημαντικές μεταβολές.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε επιδείνωση λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών. Συγκεκριμένα, τον Μάιο, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και οι αξιολογήσεις τους για τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες σημείωσαν βελτίωση.

Αντίθετα,οι αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές ήταν αρνητικότερες συγκριτικά με τον Απρίλιο. Από τον Φεβρουάριο, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο των αποθεμάτων δεν καταγράφουν ουσιαστικές αλλαγές, με το στοκ των τελικών προϊόντων να χαρακτηρίζεται μειωμένο, κάτι που συμβάλλει θετικά στο δείκτη.

Συγκριτικά με τον Απρίλιο, οι προσδοκίες για την παραγωγή, την απασχόληση και τις τιμές πώληση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Μάιο κατέγραψε βελτίωση συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Οι απαντήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σημείωσαν βελτίωση συγκριτικά με τον Απρίλιο. Θετικότερες καταγράφηκαν και οι οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Τον Μάιο, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, παραμένοντας όμως σε θετικά επίπεδα.

Τον Μάιο, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας κατά τους επόμενους 12 μήνες, αναμένοντας περαιτέρω μείωση στον αριθμό των ανέργων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα