Βαθαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την παραίτηση Χαρίρι

Βαθαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σάαντ Αλ Χαρίρι το περασμένο Σάββατο, που ενέπλεξε ακόμη περισσότερο τη Βηρυτό στη σύγκρουση ανάμεσα σε Ριάντ και Τεχεράνη.

Ο Σάαντ Αλ Χαρίρι, κατηγόρησε ευθέως το Ιράν και το σύμμαχό του στο Λίβανο, τη Χεζμπολάχ, ότι σχεδιάζουν τη φυσική του εξόντωση.

Ένεκα της έκρυθμης κατάστασης, η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους πολίτες της να σταματήσουν να ταξιδεύουν στο Λίβανο, ζητώντας, παράλληλα, από όσους βρίσκονται στη χώρα, να την εγκαταλείψουν

το συντομότερο δυνατό.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου εκτιμά ότι ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, η οποία τον εξανάγκασε σε παραίτηση, επιβάλλοντάς του περιορισμούς, προκειμένου να πλήξει την Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ.

Εξάλλου το Ριάντ ανέφερε χθες ότι ένας Σαουδάραβας υπήκοος απήχθη στο Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε χθες ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση.

Από την πλευρά του το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νοάντ Μαχνούκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ότι η ασφάλεια των Σαουδαράβων κατοίκων και επισκεπτών αποτελεί προτεραιότητα για τις λιβανέζικες αρχές.

Πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης από τον οποιοδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο».

Στο μεταξύ, πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία βομβάρδισαν χθες βράδυ το υπουργείο Άμυνας στη Σαναά πρωτεύουσα της Υεμένης.

Keywords
Τυχαία Θέματα