Βαρθολομαίος: Δεν μπορούν να αγνοηθούν οι απειλές

Η Εκκλησία είναι αδύνατον να αγνοήσει τις απειλές κατά του ανθρωπίνου προσώπου, επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Πατριαρχική Απόδειξη, όμως ονομάζεται το Πατριαρχικό Μήνυμα, για την εορτή των Χριστουγέννων.

«Αγωνιζόμεθα διά τον άνθρωπον, διά την προστασίαν της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, εν επιγνώσει ότι ‘η όντως ειρήνη παρά Θεού’ , ότι το υπέρλογον μυστήριον της σαρκώσεως του Θεού Λόγου και της κατά χάριν θεώσεως του ανθρώπου αποκαλύπτει την αλήθειαν περί της ελευθερίας και του θείου προορισμού του ανθρώπου», σημειώνει.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

επισημαίνει ότι «το ‘Χριστός γεννάται’ ακούεται, δυστυχώς, και πάλιν εις ένα κόσμον πλήρη βιαιοτήτων, επικινδύνων ανταγωνισμών, κοινωνικής ανισότητος και καταπατήσεως των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Προσθέτει ότι το 2018 συμπληρώνοντας 70 έτη από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία, «μετά από τας φοβεράς εμπειρίας και καταστροφάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέδειξε τα κοινά υψηλά ιδανικά, τα οποία οφείλουν να σέβωνται απαρεγκλίτως όλοι οι λαοί και τα κράτη».

«Όμως, η αθέτησις της Διακηρύξεως αυτής συνεχίζεται, ποικίλαι δε καταχρήσεις και σκόπιμοι παρερμηνείαι των δικαιωμάτων του ανθρώπου υποσκάπτουν τον σεβασμόν και την πραγμάτωσίν των», επισημαίνει.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι «η Εκκλησία είναι αδύνατον να αγνοήση αυτάς τας απειλάς κατά του ανθρωπίνου προσώπου», προσθέτοντας ότι «αγωνιζόμεθα διά τον άνθρωπον, διά την προστασίαν της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, εν επιγνώσει ότι ‘η όντως ειρήνη παρά Θεού’, ότι το υπέρλογον μυστήριον της σαρκώσεως του Θεού Λόγου και της κατά χάριν θεώσεως του ανθρώπου αποκαλύπτει την αλήθειαν περί της ελευθερίας και του θείου προορισμού του ανθρώπου».

Επίσης, αναφέρει ότι «αυτή η αλήθεια της εν Χριστώ ζωής, της ελευθερίας ως αγάπης και της αγάπης ως ελευθερίας, είναι ο θεμέλιος λίθος και η εγγύησις διά το μέλλον της ανθρωπότητος».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα