Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι κρίσεων

Η σύγχρονη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, που βρίσκεται «σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι κρίσεων», όπου η χώρα «κατακλύζεται καθημερινά από αρνητικές εξελίξεις τόσο στον περίγυρό μας όσο και στην παγκόσμια σφαίρα», είναι συνυφασμένη με την επίμονη και σταθερή προσπάθεια δημιουργίας πολυδιάστατων δικτύων συνεργασίας και διαλόγου και οικοδόμησης «θετικής ατζέντας» στις διακρατικές σχέσεις, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

μιλώντας σήμερα στο «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» που διεξάγεται στην Αθήνα.

Συμμετέχουν σε αυτό υψηλοί αξιωματούχοι, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών, 10 κρατών (Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Περού και Βολιβίας) που αντιπροσωπεύουν Αρχαίους πολιτισμούς.

Μπορεί με πολλές από τις χώρες που εκπροσωπούνται στο Φόρουμ, να μας χωρίζουν γεωγραφικά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα, είπε ο Πρωθυπουργός, «αλλά μοιραζόμαστε κάτι πολύ σημαντικό, που μας ενώνει με αδιάρρηκτο και αμοιβαίο σεβασμό και δεν λογαριάζει χιλιόμετρα και αποστάσεις ή οικονομικά και γεωπολιτικά μεγέθη, και αυτό είναι η περηφάνια μας, αλλά και η ευθύνη που αισθανόμαστε, ευθύνη μιας μεγάλης, ιστορικής πολιτισμικής κληρονομιάς, που έθεσε τις βάσεις για την κοινή, παγκόσμια πολιτισμική μας κληρονομιά».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι μείζονες προκλήσεις της εποχής, που αφορούν την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον πόλεμο, τις ανισότητες και τη φτώχεια, τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, την κλιματική αλλαγή και τη περιβαλλοντική καταστροφή. Αυτές οι προκλήσεις, συμπλήρωσε, πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και με συνεργασία.

«Ως Ελλάδα», συμπλήρωσε, «η ιστορία και η γεωγραφία μας, μας οδηγεί να ταυτίσουμε την έννοια της συνεργασίας και του διαλόγου με την ίδια την ύπαρξή μας μέσα στον κόσμο. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει αλλιώς. Η Ελλάδα ήταν και είναι στο σταυροδρόμι ηπείρων, πολιτισμών, ιδεών, θρησκειών, εμπορίου».

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα:

Η διαρκής πια Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαρκής συνεννόηση και συνεργασία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με σημαντικές χώρες της γειτονιάς μας.
Η Διάσκεψη για την Ειρηνική Συνύπαρξη και τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή ή
η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.
Η σημερινή Πρωτοβουλία με το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Πρωτοβουλίες, κατέληξε, που αναδεικνύουν το ακλόνητο πιστεύω μας πως η Ιστορία, η Θρησκεία και ο Πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες κατανόησης και επικοινωνίας, όχι εργαλεία καταπίεσης και εξτρεμισμού. Όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα