Ευχή Κασουλίδη για νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις

Την ευχή να υπάρξει εκ νέου ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μετά το πέρας του τουρκικού δημοψηφίσματος εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «το τουρκικό δημοψήφισμα

έχει τελειώσει και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία για την απουσία προόδου στην επίλυση των εναπομεινάντων ζητημάτων σε κάθε κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να αποκρύψει από τη Συνέλευση το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν προχωρούν όπως φαινόταν προηγουμένως.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση βουλευτή από την Ιρλανδία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η διαίρεση δεν αποτελεί ποτέ λύση», ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδιαίτερα η Τουρκία, να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξευρεθεί μια λύση για την επανένωση του νησιού» είπε.

Ευχαρίστησε εξάλλου την ΚΣΣΕ για το ρόλο που έχει διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με το Κυπριακό και τις διάφορες πτυχές του, όπως στο θέμα των προσφύγων, των αγνοουμένων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε και για το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και είπε ότι χώρες όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Συμπλήρωσε ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την άρνηση κάποιων χωρών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για «ανησυχητική τάση» που εμφανίζεται σε αριθμό κρατών μελών, τα οποία αμφισβητούν το δεσμευτικό χαρακτήρα της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου.

Υπενθύμισε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΣτΕ έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν δεσμευμένα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να συμμορφώνονται με τς αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

«Η τήρηση της Σύμβασης αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση που συνδέεται με την ιδιότητα του μέλους στον οργανισμό» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε εξάλλου για τη διαφθορά στην ΚΣΣΕ και κατά πόσο σχεδιάζει να συγκαλέσει μια συνάντηση για να μελετηθεί το ενδεχόμενο περικοπών στον προϋπολογισμό της Συνέλευσης. Απαντώντας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το ΣτΕ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί για διαφθορά μελών της ΚΣΣΕ είναι «πολύ σημαντική υπόθεση» καθώς «διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρου του οργανισμού».

«Πιστεύω πως η Συνέλευση θα διενεργήσει ανεξάρτητη εξωτερική έρευνα» είπε ο κ. Κασουλίδης ενώ πρόσθεσε ότι επί του παρόντος η Επιτροπή Υπουργών δεν σχεδιάζει να αναλάβει δράση σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΚΣΣΕ.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, μέλη της ΚΣΣΕ ζήτησαν κατά την έναρξη της εαρινής Συνόδου την παραίτηση του Προέδρου της Συνέλευσης Pedro Agramunt, λόγω επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Συρία τον περασμένο μήνα, όπου είχε επαφές με το καθεστώς Άσσαντ.

Της πρωινής συνεδρίας προήδρευσε τελικά ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Roger Gale, ενώ όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν ανεβεί στο βήμα ο Ιωάννης Κασουλίδης, αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί ακρόαση για το θέμα που προέκυψε με τον Πρόεδρο Agramunt, η οποία θα είναι ανοιχτή μόνο για τα μέλη της ΚΣΣΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα