Τσίπρας: Το Αιγαίο ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

«Τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αισθάνομαι ντροπή τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης, όσο και για τη συζήτηση στην Ευρώπη που ο ένας πετάει την ευθύνη στον άλλο», είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ο Αλέξης Τσιπρας, στην Ώρα του πρωθυπουργού, σήμερα που κυριαρχεί και πάλι η θλιβερή είδηση της απώλειας τουλάχιστον 22 ανθρώπων σε δύο νέα

ναυάγια προσφύγων στο Αιγαίο.

Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 10 παιδιά και 4 βρέφη.

«Τα νεκρά παιδιά όλοι τα συμπαθούν, αλλά τα ζωντανά παιδιά που έρχονται κατά πάνω μας δεν τα συμπαθεί κανείς. Όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να σεβαστεί τις αξίες της», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι «το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και τώρα το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν κάποιοι υψώνουν φράχτες για να μην περάσουν οι πρόσφυγες».

Απαντώντας σε όσους από την αντιπολίτευση τον επέκριναν ότι η Ελλάδα δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα για τους 50.000 πρόσφυγες που δέχτηκε στο έδαφος της, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το ανθρώπινο καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά. Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης φαίνεται στη Μυτιλήνη και όχι στα σύνορα της Ουγγαρίας»

Σχετικά με τα ανοίγματα της Τουρκίας προς την Γερμανία στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πως «δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κύρια Μέρκελ να διαπραγματεύεται μόνη της με την Τουρκία αλλά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες», και υπογράμμισε πως δεν τίθεται πλέον από κανέναν στην Ευρώπη το ζήτημα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά μόνο σε συντονισμένες δράσεις.

Συμπλήρωσε, τέλος ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό, ότι «δεν υπάρχει δέσμευση μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τους πρόσφυγες».

Ο κ. Κουμουτσάκος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα είναι υπαρκτός και υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσιπρας έχει αναλάβει και άλλες δεσμεύσεις από αυτές που δήλωσε δημόσια.

Πρόσθεσε μάλιστα ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι στο κείμενο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζεται στην Τουρκία «ο κομβικός της ρόλος στη Μεσόγειο ενώ εμείς δεν πήραμε τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο δεν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τους 50.000 πρόσφυγες. Πρέπει είπε η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ένας απέραντος καταυλισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα