Μέρκελ: Υπέρ καθεστώτος οικονομίας αγοράς στην Κίνα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία κατ' αρχήν τίθεται υπέρ του να χορηγηθεί στην Κίνα «καθεστώς οικονομίας αγοράς» - μια αλλαγή που θα καθιστούσε δυσκολότερη την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας από την ΕΕ έναντι του κινεζικού ανταγωνισμού – επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το Πεκίνο έχει ακόμα να κάνει δουλειά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) πρέπει να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν στην Κίνα

«καθεστώς οικονομίας αγοράς» στα τέλη του 2016.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα, η Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα πρέπει ακόμα να κάνει δουλειά πριν της χορηγηθεί καθεστώς αυτό, το οποίο επίσης θα υπόκειται σε ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σε γενικές γραμμές, η Γερμανία στηρίζει το αίτημα της Κίνας να λάβει το καθεστώς οικονομίας αγοράς. Την ίδια ώρα, η Κίνα πρέπει να κάνει κάποια δουλειά, για παράδειγμα στον τομέα των δημόσιων προμηθειών», είπε η Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην πόλη Χεφέι στην ανατολική Κίνα.

«Αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία – όπως θέλουμε να κάνουμε και με την σινοευρωπαϊκή επενδυτική συμφωνία», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Σε σινογερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο στη Χεφέι, η Μέρκελ ζήτησε καλύτερη προστασία των βιομηχανιών χάλυβα και παραγωγής ηλιακής ενέργειας έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού, κάτι για το οποίο εκφράζουν παράπονα κάποιοι επιχειρηματίες έναντι της Κίνας.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι ο κλάδος της χαλυβουργίας χρειάζεται «κάποια προστασία της αγοράς» καθώς οι βιομηχανίες χάλυβα έχουν επισημάνει ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα, επηρεάζοντας κατά συνέπεια τα πλεονεκτήματα που έχουν οι εταιρίες σε επίπεδο κόστους.

«Ελπίζω επίσης ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τους κανόνες που ήδη είναι σε ισχύ στον τομέα της παραγωγής ηλιακής ενέργειας», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Κίνα παράγει σχεδόν τους μισούς από το 1,6 δισεκ. τόνους χάλυβα στον κόσμο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μονάδες της έχουν επιπλέον δυναμικότητα περίπου 300 εκατ. τόνων.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τη Μέρκελ στη Χεφέι, είπε ότι η Γερμανία και η Κίνα θέλουν να έλθουν σε μια συμφωνία έως το 2016 προκειμένου να σταματήσει η βιομηχανική κατασκοπεία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η Μέρκελ ήδη από χθες δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο να απέχουν από τη βιομηχανική κατασκοπεία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα