Τσίπρας: Να στηριχτούν νέοι και μικρομεσαίοι επιστήμονες

Συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Βουλή για το ασφαλιστικό, αλλά όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους κατόπιν, αποτέλεσμα δεν υπήρξε παρά μόνο η δέσμευση του κ. Τσίπρα να μην επιβαρυνθούν από τις

ρυθμίσεις του ασφαλιστικού οι νέοι επιστήμονες.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους, κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία, στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργο Στασινό, τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλη Αλεξανδρή και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Επί της αρχής συμφωνούμε» ανταπάντησε ο κ. Στασινός. «Άρα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες».

«Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημερεύουν.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση δεν υπήρξε αποτέλεσμα, και η μόνη δέσμευση που έλαβαν από τον πρωθυπουργό ήταν να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι νέοι επιστήμονες.

Κατά την άποψή τους, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά «ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)», και ζητούν από την κυβέρνηση να το αποσύρουν, «αλλιώς θα στερέψει ο τόπος από νέους επιστήμονες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα