Τσίπρας: Χρειάζεται επαρκής χρόνος για πρακτική συμφωνία

Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στις 16.40 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα,

στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.

Δύο επιλογές ή μια είναι η συλλογική λύση

O A.Τσίπρας σε ομιλία του στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών δήλωσε πως οι Σοσιαλιστές πρέπει να είναι θετικοί για μια συμφωνία με την Τουρκία. "Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση χωρίς συμφωνία", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως έχουμε "δύο επιλογές, η μια είναι η συλλογική λύση και η άλλη είναι η διαχείριση με μονομερείς ενέργειες που θα έριχνε το βάρος στις χώρες υποδοχής".

Η συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει δύο στόχους, ο πρώτος η είναι η εξάρθρωση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης, και ο δεύτερος η εγκαθίδρυση ενός νόμιμου και μόνιμου διαδρόμου μετανάστευσης για πρόσφυγες. Πρέπει ακόμα να είναι σύμφωνη με διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Η Ελλάδα χρειάζεται, είπε ο πρωθυπουργός στήριξη στις υπηρεσίες διαχείρισης του προσφυγικού,"έχουμε πάρα πολύ λίγο κόσμο, θέλουμε προσωπικό και πόρους", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι "χρειάζεται να επιτευχθεί μαζική μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών",καθώς και πως πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου στη Σύνοδο.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα