Τσίπρας – Μέι: Μεγάλη σημασία για πρόοδο στο Crans Montana

Τη σημασία να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, υπογράμμισαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και η Τερέζα Μέι «συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση

του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους».

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο Πρωθυπουργοί εξέφρασαν ετοιμότητα να μεταβούν οι ίδιοι στην Ελβετία εάν και όταν η διαπραγμάτευση φθάσει σε τέτοιο σημείο που να καθιστά «ουσιαστική και χρήσιμη» την παρουσία τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα επικοινωνία και μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Μαξίμου, αναφέρουν. Πιο πιθανόν, συμπληρώνουν, είναι να προηγηθεί επικοινωνία με τον ομόλογό του, Πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Πρωθυπουργού της Βρετανίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, ως εγγυήτριες δυνάμεις στη Κύπρο βάσει των Συμφωνιών του 1960, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις για επίτευξη λύσης, καθώς το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θεωρείται εκείνο που μπορεί να σφραγίσει ή να καταστήσει ανέφικτη μια τελική συμφωνία.

Η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέι έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, από τον οποίο ενημερώνεται για όλα τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα, και διατηρεί επίσης «ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα