Τσιόλας: Οι νεκροί στο Μαρί θα προκαλούν τις συνειδήσεις μας

Ο τραγικός και άδικος χαμός των 13 ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί «θα προκαλεί παντοτινά τις συνειδήσεις μας και σαν ερινύα θα κυνηγά πραγματικά την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας» δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Πλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου στην εκκλησία του Αγίου Κυριάκου στο Κίτι.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι ο κ. Τσιόλας είπε ότι «υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη

των νεκρών του Μαρί και επαναλαμβάνουμε τη συγνώμη της Πολιτείας για όλα όσα όφειλε να πράξει και δεν έπραξε».

Πρόσθεσε ότι «συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών των 13 ηρώων που κλήθηκαν να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και ανεπάρκειες που δεν τους αναλογούσαν».

Όπως είπε ο κ. Τσιόλας «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το Μαρί διότι δεν είναι μόνο ο άδικος χαμός τόσων ανθρώπων και η μεγάλη καταστροφή που έφερε μαζί της η έκρηξη είναι και το τεράστιο βάρος στις συνειδήσεις μας ως μελών μιας κοινωνίας που ανέχτηκε και άφησε να προκληθούν συνθήκες, οι οποίες έφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή».

«Ναι ,έχουμε και εμείς ως λαός τις ευθύνες μας. Για αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ, ούτε η μνήμη των 13 ηρώων να λησμονηθεί, ούτε και οι πράξεις και οι παραλείψεις, καθώς και η εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια των τότε διοικούντων να διαγραφούν», είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για τον ήρωα Πλοίαρχο, Λάμπρο Λάμπρου, είπε ότι «έσπευσε, ως Υποπλοίαρχος και Διοικητής της Ναυτικής Βάσης ‘Ευάγγελος Φλωράκης’ να επιληφθεί της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στα μοιραία εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά, για τα οποία εννέα μήνες πριν, αφότου ανέλαβε τη διοίκηση της Βάσης, είχε προειδοποιήσει γραπτώς για τη μεγάλη επικινδυνότητά τους όσον αφορά στην ασφάλεια του στρατοπέδου και τις ζωές των αξιωματικών και ανδρών που ήταν υπό την διοίκηση του».

«Η προσπάθεια του αυτή επαναλήφθηκε και στη συνέχεια της διοίκησής του, ωστόσο το μεγάλο κακό για το οποίο προειδοποιούσε ήρθε τελικά εκείνο το μαύρο ξημέρωμα», συνέχισε ο κ. Τσιόλας.

Ανέφερε ότι «μαζί με το Διοικητή του Ναυτικού, Πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη, δεν δείλιασε ούτε στιγμή μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο και παρέμεινε αγέρωχος και συνεπής στο καθήκον, τίμησε τη στολή του και πρόσφερε με υψηλό αίσθημα αυτοθυσίας τη ζωή του για να υπερασπίσει την αποστολή του, γνωρίζοντας πως οι ευθύνες βάραιναν τους ώμους άλλων και όχι τους δικούς τους, άλλων που δεν τόλμησαν ποτέ να τις αναλάβουν».

Ο κ. Τσιόλας είπε ότι «δίκαια η Πολιτεία, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ανακηρύξει και τους 13 ως ήρωες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, περιλαμβανομένης της έμπρακτης και τακτικής στήριξής τους».

«Αυτή είναι όμως η ελάχιστη τιμή που τους αξίζει και τους οφείλει η Πολιτεία. Μεγαλύτερη τιμή για αυτούς θα είναι, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους, να μην επιτρέψουμε να γίνουν νέα Μαρί, να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσει ο τόπος μας τέτοιες τραγωδίες», είπε, τέλος, ο Θεοδόσης Τσιόλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα