Τσακαλώτος: Είναι παράλογο να μας ζητάνε νομοθέτηση από τώρα

Την άποψη ότι είναι παράλογο να ζητείται από τώρα νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα, λόγω της υπεραπόδοσης επί των στόχων του 2016, και διότι κάτι τέτοιο αποκλίνει από το κοινοτικό ήθος και κεκτημένο, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα, αποχωρώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ.Τσακαλώτος

δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πήρε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα."Είχαμε μια σειρά συναντήσεων και τόσο στο Eurogroup όσο και τις άλλες συναντήσεις βρήκαμε κοινό έδαφος στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ότι οι περισσότεροι ανέμεναν".

Πρόσθεσε πως "αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι καλύτερο από το τρίτο και το δεύτερο, και αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε στέρεα σε τροχιά ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προέβλεπαν αρνητικούς ρυθμούς".

"Την ίδια ώρα, όλοι συμφωνούμε ότι η δημοσιονομική απόδοση είναι εντυπωσιακή, σας θυμίζω ότι είχαμε στόχο το 0,5% και πιστεύουμε θα φτάσει κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Αυτή είναι σοβαρή υπεραπόδοση", ανέφερε.

Σημείωσε ότι "υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο συμφωνίας που είναι στην εκτίμηση πως, δεδομένης της υπεραπόδοσης, η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι σημαντική, σε όλα τα σημεία της, στο χρέος και στο δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το πρόγραμμα".

"Όλοι όσοι μίλησαν, τόσο στο Eurogroup, όσο και στις συναντήσεις, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος, και ζητούν λύση πολύ πολύ σύντομα. Υπάρχει ένα ανοικτό θέμα με το ΔΝΤ, το οποίο ζητά από τώρα νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα. Αυτό για εμάς χρειάζεται επανεκτίμηση, κυρίως γιατί η υπεραπόδοση είναι τόσο υψηλή και καθιστά την ανάγκη λήψη μέτρων μικρότερη", είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε πως "ο δεύτερος λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πέραν της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετεί 2 - 3 χρόνια νωρίτερα τί θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που πάει πολύ πέραν από τους κανόνες της δημοκρατίας και τις ηθικές αρχές που εμπνέουν την Ευρώπη", ανέφερε.

"Πιστεύω ότι από σήμερα και μετά θα έχουμε πρωτοβουλίες, και καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν δεσμευμένες είμαστε αισιόδοξοι", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα