Τροποποίηση για κεφάλαιο-“δώρο” στην Τουρκία

Τροποποίηση η οποία αποτελεί επιβράβευση για τη στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν προωθείται από τους Σοσιαλιστές και τυγχάνει στήριξης από κύκλους και εντός του ΕΛΚ, αναφορικά με την έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το SigmaLive, το οποίο βρίσκεται στο Στρασβούργο, εξασφάλισε το κείμενο της εν λόγω τροπολογίας, η οποία ουσιαστικά κάνει «δώρο» στην Τουρκία το κεφάλαιο 15 για την Ενέργεια, με αφορμή τις

ανησυχίες που προκαλεί η ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας.

Το αρχικό κείμενο αναφέρεται στην σημασία της Τουρκίας στην προσπάθεια της ΕΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στα πλαίσια της πολιτικής για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Στην τροπολογία ωστόσο προστίθεται η φράση «στη βάση του διεθνούς δικαίου», κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά, αν σκεφτεί κανείς ότι μερικούς μήνες πριν, η Τουρκία έστελλε το Μπαρμπαρός για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα το κείμενο αναφέρεται επίσης στα τρία έργα του Southern Gas Corridor, τα οποία εγκρίθηκαν το 2013, για μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊζάν και τη στήριξη της ΕΕ σε αυτά.

Ωστόσο προστίθεται μέσω της εν λόγω τροπολογίας, η «ανησυχία για την στενή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας», και ότι θα πρέπει η ΕΕ «να επισπεύσει την διαδικασία για άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια».

Κάπου εδώ τίθεται και το ερώτημα, για το πώς η ΕΕ για άλλη μια φορά προσφέρει «καρότα» στην Τουρκία, τη στιγμή που η ίδια αποφασίζει να λειτουργεί με αντιευρωπαϊκή πολιτική.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα