Τρίζουν τα θεμέλια της "Επιτροπής Αποζημιώσεων"

Εν αμφιβόλω θέτει τη λειτουργία της ''Επιτροπής Ακινήτων Περουσιών'' των κατεχομένων, η προσφυγή Ελληνοκύπριας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντάς την ως μη αποτελεσματικό ένδικό μέσο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η προσφυγή αφορά στην αδυναμία της Επιτροπής να προσφέρει θεραπεία αποκατάσταση της περιουσίας της αιτήτριας.

Η νέα αυτή προσφυγή αναμένεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις στο όλο ζήτημα, αφού, στην ουσία, πόρρω απέχει απο την απόφαση ''Δημόπουλος

και άλλοι εναντίον της Τουρκίας'' του ΕΔΑΔ, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή αποτελεί ένα ικανοποιητικό εσωτερικό ένδικο μέσο, που μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικότητα στα θέματα περιουσιών, που εγείρονται απο πλευράς Ελληνοκυπριών.

Mία δεύτερη περίπτωση, στο μεταξύ, που αφορούσε την αδυναμία της Επιτροπής να προσφέρει αποζημίωση, παρόλο που πήρε το δρόμο για το ΕΔΑΔ, ανατράπηκε την τελευταία στιγμή. 2,5 εκατομμύρια στερλίνες, συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν στον ελληνοκύπριο πρόσφυγα παραμονές της κατάθεσης της προσφυγή και έτσι η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στις δικαστικές αίθουσες του Στρασβούργου.

Πέραν των δύο αυτών περιπτώσεων, πάντως, οι πλείστοι των αιτητών επιλέγουν να πάρουν τα χρήματα που τους δίνονται ως αποζημίωση έναντι της αξίας του ακινήτου, και όχι για την απώλεια χρήσης της περιουσίας τους - όπως έλεγε το ΕΔΑΔ - και να αποσύρουν τις αιτήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, αναποτελεσματική αποδείχθηκε η Επιτροπή και ως προς την εξέταση των υποθέσεων, αφού απο τις 6.293 υποθέσεις που καταχωρίστηκαν ενώπιόν της, εξετάστηκαν μόνο οι 964, ενω τεράστιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν πάνω από 5 χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει την ανεπάρκεια της να προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα