Διάλεξη αφιερωμένη στο Αρχείο του ΡΙΚ

Το Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου γιόρτασαν από κοινού την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, με διάλεξη αφιερωμένη στο Αρχείο

του ΡΙΚ ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Συμεών Μάτσης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση υπογράμμισε πως «το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας Κύπρου παρέχει την ευκαιρία σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα στους μαθητές και φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, οι οποίες διευρύνουν τις γνώσεις τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ιστορίας της Κύπρου».

Επίσης επεσήμανε πως «το Ιστορικό Αρχείο σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο ενδυναμώνει τις γνώσεις μας για το παρελθόν, για τις ρίζες μας και μέσα από τα αρχεία λαμβάνουμε πληροφορίες πρωταρχικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο».

Ο Έφορος του Ιστορικού Αρχείου Τράπεζας Κύπρου δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου εξηγώντας τον ρόλο του Ιστορικού Αρχείου Τράπεζας Κύπρου είπε πως «το Αρχείο είναι μοναδικό όχι μόνο για το περιεχόμενό του, ως το Αρχείο του μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού στη χώρα μας, αλλά και ως το Αρχείο που συνδέεται με τη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου». Ο δρ Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως «το αρχειακό υλικό που διαφυλάσσεται σε αυτό είναι συνυφασμένο με την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Κύπρου από το 1899 - έτος ίδρυσης της Τράπεζας - μέχρι σήμερα» και τόνισε πως «στόχος είναι το πολύτιμο αυτό αρχειακό υλικό, να καταστεί κτήμα του λαού της Κύπρου».

Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Ανώτερη Λειτουργός Ραδιοφωνικών &Μουσικών Προγραμμάτων, Προϊστάμενη Αρχείου ΡΙΚ κ. Φοίβια Σάββα, η οποία και ανέπτυξε με τη χρήση οποτικοακουστικών μέσων το θέμα «Το Αρχείο ΡΙΚ: αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας της Κύπρου». Η κ. Σάββα, παρουσιάζοντας μοναδικά ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΡΙΚ, αποκάλυψε πως το Αρχείο διαχειρίζεται, ανάμεσα σε άλλα, και παλαιό και σπάνιο αρχειακό προϊόν που έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1920.

Εξήγησε πως η αρχειοθέτηση τού χωρίς ήχο ντοκιμαντέρ «Κύπρος 1929» από το ΡΙΚ, επιβεβαιώνει τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε σχέση με τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας, και καταδεικνύει τη διαλεκτική σχέση την οποία ανέπτυξε το Αρχείο με τον Πολιτισμό και τη νεότερη Ιστορία της Κύπρου.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «λαός χωρίς Ιστορία προσομοιάζει με άνθρωπο χωρίς ταυτότητα που παραπαίει στον χώρο και τον χρόνο. Και πως το παρελθόν, όταν αναφερόμαστε στην κοινωνία των ανθρώπων, είναι αυτό που τους συνδέει δυναμικά με το παρόν και τους καθοδηγεί με σταθερό βηματισμό στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα