Τρεις συνεχόμενες ανόδους η Αλκή

Έπειτα από τρία χρόνια απουσίας από την Α’ Κατηγορία, όλα δείχνουν πως η Αλκή θα επιστρέψει στη φυσιολογική της θέση. Η πορεία που πραγματοποιεί είναι εντυπωσιακή και οι οπαδοί και οι φίλοι της ευελπιστούν πως τα παθήματα των τελευταίων χρόνων θα έχουν γίνει μάθημα και το ιστορικό σωματείο θα πορευθεί με σύνεση, προγραμματισμό, και ενωμένοι όλοι θα τη βοηθήσουν για μια σταθερή και αξιοπρεπή παρουσία.


Να θυμίσουμε πως η Αλκή υποβιβάστηκε την περίοδο 2013-14 έχοντας -39 βαθμούς, κάτι πρωτοφανές στο ποδόσφαιρό μας. Και η αφαίρεση τόσων βαθμών οφείλεται

στα πολλά χρέη που είχε σε πρώην παίκτες και προπονητές της και το εμπάργκο που της επιβλήθηκε αρχικά.
Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα του «πλαστού χρήματος» που μπήκε στην Αλκή τα τελευταία χρόνια, όταν κάποιοι παράγοντές της νόμισαν πως θα οδηγούσαν ψηλά την ομάδα.
Οι αγνοί φίλοι της «Αθάνατης» έβλεπαν πως ο δρόμος που πήρε η ομάδα δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη, όμως δεν μπορούσαν να κάνουν ο,τιδήποτε.
Τελικά η Αλκή είχε διαγραφεί από την ΚΟΠ για όλα αυτά τα χρέη της, αλλά βρήκε τον δρόμο για να επιστρέψει σιγά-σιγά. Ενοποιήθηκε με την Ομόνοια Ορόκλινης και πήρε τη θέση της στη Δ’ Κατηγορία με νέο όνομα Αλκή / Ορόκλινη.
Παίρνει τον τίτλο από τον πρώτο χρόνο, τον επόμενο παίρνει νέα άνοδο ως δεύτερη στη Γ’ Κατηγορία και φέτος πάει για τρίτη συνεχόμενη άνοδο και επιστροφή στους μεγάλους.
Η διοίκηση φαίνεται πως έκανε καλή δουλειά, νοικοκύρεψε τα οικονομικά και είναι κοντά στο μεγάλο άλμα η Αλκή.


Ιστορικό σωματείο
Η Αλκή ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1948 και το 1954 εντάσσεται στη δύναμη της ΚΟΠ ως Σωματείο Β’ Κατηγορίας. Μπορεί για χρόνια να ήταν στη σκιά των άλλων ομάδων της Λάρνακας -Πεζοπορικού και ΕΠΑ- όμως είχε ένα αξιόμαχο σύνολο και τους δικούς της πιστούς φιλάθλους, στην πόλη και επαρχία.
Οι φίλοι της τής έδωσαν προσωνύμιο «Αθάνατη» επειδή η Αλκή από τη δεκαετία του ΄80 άρχισε να παρουσιάζει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα η ομάδα πολλές φορές να υποβιβαστεί στη Β’ Κατηγορία.
Από τις τάξεις της Αλκής πέρασαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν και στην Εθνική Ομάδα ή πήραν μεταγραφές σε άλλες ομάδες. Δύο μεγάλα ονόματα της Αλκή ήταν οι Παναής Νικολάου και Νικολής Στυλιανού, ενώ συναντούμε και τους δίδυμους αδελφούς Κωστάκη και Θανάση Αλέξάνδρου, τους αδελφούς Παναγιώτου, τους Τάρταρο, Κ. Ανδρέου, Αντωνάκη, Λεωνίδου, Τσαγγάρη, Παναγή κ.ά.
Καλύτερη χρονιά και τελικοί
Η καλύτερη χρονιά για την Αλκή στην Α’ Κατηγορία ήταν η περίοδος 1978-79, όταν πήρε την 3η θέση στη βαθμολογία πίσω από την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ. Σε 30 αγώνες πήρε 33 βαθμούς, αφού πέτυχε 12 νίκες, 9 ισοπαλίες, 9 ήττες και είχε 41-39 τέρματα.
Τα αποτελέσματα που έφερε τη χρονιά εκείνη με:
ΑΕΛ: 2-1, 0-0
Ανόρθωση: 0-0, 0-0
ΑΠΟΕΛ 2-1, 1-2
Απόλλων: 2-2, 0-1
ΑΠΟΠ: 6-0, 0-3
Αραδίππου: 1-1, 2-1
Άρη: 1-1, 2-0
Διγενή: 1-1, 2-0
ΕΠΑ: 1-3, 2-1
Ευαγόρα: 2-0, 1-0
Ολυμπιακό: 1-1, 1-2
Ομόνοια: 1-6, 1-2
Ένωση: 3-2, 0-3
ΠΟΛ: 0-1, 1-0
Σαλαμίνα: 1-1, 4-3
Για την Αλκή ασφαλώς αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η ομάδα έφτασε πέντε φορές σε τελικό κυπέλλου, αλλά την ίδια ώρα οι φίλοι της νιώθουν και μια πικρία αφού η ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει ένα τρόπαιο.
Η πρώτη φορά που βρέθηκε στον τελικό ήταν το 1967. Έχασε στο ΓΣΠ από τον Απόλλωνα με 1-0. Αγωνίστηκε με τους Θεοδόση, Λευτέρη, Νικολή, Κοκή, Κ. Αλεξάνδρου, Σέργη, Σαββή, Παναή, Λειβαδιώτη, Ηλία και Αθ. Αλεξάνδρου.
Το 1970 έχασε από τον Πεζοπορικό στο νέο ΓΣΠ με 2-1, μειώνοντας στο 90' με τον Αθ. Αλεξάνδρου. Στον τελικό η Αλκή έπαιξε με τους Θεοδόση, Σαββή, Τάκη, Κ. Αλεξάνδρου, Νικολή, Κ. Ανδρέου, Τάρταρο, Σέργη (Β. Βιολάρη), Παναή, Αθ. Αλεξάνδρου, Ηλία (Φώκο).
Το 1976 βρέθηκε στον τελικό με τον ΑΠΟΕΛ όπου διεσύρθη με 6-0 στο «Τσίρειο». Στο παιχνίδι αυτό έπαιξαν οι Περικλέους, Χριστάκης, Ολύμπιος, Μανώλης, Μ. Παναγιώτου, Ανδέου, Θεοδοσίου, Αγγελής, Δημ. Παναγιώτου, Αντωνάκης και Βιολάρης.
Για τέταρτη φορά στον τελικό η Αλκή έπαιξε το 1977, χάνοντας στο ΓΣΠ από τον Ολυμπιακό με 2-0.
Έπαιξαν οι Περικλέους, Γιόκκας, Δ. Φαντούσης, Σπύρου, Ν. Παναγιώτου, Κ. Ανδρέου, Τ. Φαντούσης (60΄ Παναής), Αγγελής (50΄ Ιωάννου), Δ. Παναγιώτου, Αντωνάκης, Θεοδοσίου.
Η τελευταία φορά ήταν το 1980, όταν έχασε στο «Μακάρειο» από την Ομόνοια 3-1 (το τέρμα της στο φινάλε ο Μ. Παναγιώτου).
Η Αλκή έπαιξε με τους Π. Σαΐττη, Ιωάννου, Βιολάρη, Μανώλη, Μ. Παναγιώτου, Μάππουρα, Ππύριλλο, Νικολάου, Δ. Παναγιώτου, Ανδρέου και Λεωνίδου.
Το 1980 έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ως φιναλίστ κυπέλλου, αφού η Ομόνοια πήρε το νταμπλ.
Αντίπαλος της Αλκής η Ντιναμό Βουκουρεστίου, από την οποία έχασε με 3-0 στη Ρουμανία και 9-0 στον επαναληπτικό του ΓΣΖ.
Στο παιχνίδι αυτό έπαιξαν οι Γ. Περικλέους, Σαΐττης, Ολύμπιος, Βιολάρης, Μ. Παναγιώτου, Κ. Ανδρέου, Μ. Ιωάννου, Μ. Πέτρου, Ππύριλλος, Παναής, Στάσος, Τ. Φαντούσης, Μαππούρης και Ν. Λεωνίδου.

FLASHBACK: Μεγάλη νίκη της Ομόνοιας

Πάμε 42 χρόνια πίσω, για να δούμε τι έγινε στη 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος, η οποία είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1974 όταν η Ομόνοια κέρδιζε άνετα την Ανόρθωση στο ντέρμπι με 4-0, οδηγώντας πάντα την κούρσα του πρωταθλήματος.
Η Ομόνοια ήταν πολύ καλή, ιδιαίτερα στο α’ ημίχρονο όπου πέτυχε 4 τέρματα με τους Γκρέγκορι (9'), Κανάρη (18'), Καϊάφα (39') και Α. Σάββα (44').
Ομόνοια: Ελευθεριάδης, Τσιακλής, Κοντογιώργης, Λούκας, Μοκάνο, Αντωνίου, Α. Σάββα (70΄ Μούσκος), Γκρέγκορι, Καϊάφας, Ν. Χαραλάμπους, Κανάρης.
Ανόρθωση: Παμπόρης, Κοβής (46 Αρτέμης), Αντώρκας, Στέφανος, Αχιλλέας, Φώτος, Φοίβος, Μάντης (75΄ Θεοχαρίδης), Σολέας, Τάρταρος, Καραολής.
Ο Πεζοπορικός κέρδισε τον Απόλλωνα με 2-0 και καραδοκεί για την κορυφή. Τα τέρματά του πέτυχαν στο β΄ ημίχρονο οι Μελής (63) και Χάρης (87). Η ομάδα της Λάρνακας έπαιξε με τους Παλμύρη, Φιλίππου, Κ. Αλεξάνδρου, Παστελλίδη, Καλλή, Λεωνίδα, Κουννίδη (33 Καρή), Στ. Παπαδόπουλο, Μελή (Καραπήττα), Ντάφφι και Αθανάση.
Ο Διγενής στη Μόρφου, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, κέρδισε τον Ευαγόρα με 3-0, με τέρματα του Γκούρα (5), Μάνου (35) και Σίμου (65).
Η ομάδα του Διγενή έπαιξε με τους: Ευθυμίου, Κάκο, Χαμπή, Χαριλάου, Σίμο, Μιχ. Σκαπούλλη, Γκούρα, Τσίγκη, Χριστόφορο, Άντρο, Μάνο (Σταυρή, Πάκκο).
Έπειτα από ένα μέτρο παιχνίδι στο ΓΣΕ, η Νέα Σαλαμίνα και η Αλκή έμειναν στην ισοπαλία 1-1.
Η Αλκή προηγήθηκε με τον Αντωνάκη (7') και ισοφάρισε με φάουλ ο Π. Φώκκης (24').
Η Ένωση με τέρμα του Βλίττη (50) κέρδισε στο Παραλίμνι με 1-0 τον Ολυμπιακό. Η νικήτρια έπαιξε με τους Δήμο, Μαύρο, Παπαλουκά, Κύζα, Φόρσο, Σιαλή, Βλίττη, Γ. Χειμώνα, Μέρτακκα, Κούδα, Κ. Τσούκκα.
Στο ΓΣΟ ο Άρης και η ΕΠΑ έμειναν στην ισοπαλία 2-2. Για τον Άρη σκόραραν οι Κισσονέργης (1'), Μ. Μαύρος (71' πέν.) και για την ΕΠΑ οι Λάκης Θεοδώρου (9') και Κλείτος (48').
Μετά τα παιχνίδια της 15ης αγωνιστικής η Ομόνοια οδηγούσε την κούρσα με 26 βαθμούς και ακολουθούσε ο Πεζοπορικός με 24, η ΑΕΛ με 19 και αγώνα λιγότερο, ο Απόλλωνας με 17 και οι Διγενής και Ολυμπιακός με 16 βαθμούς.
Στον πίνακα των σκόρερ πρώτος ήταν ο Τάκης Παπέττος (Ολυμπιακός) με 12 τέρματα και ακολουθούσαν οι Σ. Καϊάφας (Ομόνοια) με 10, Γκρέγκορι (Ομόνοια) με 9 και Λάκης Θεοδώρου (ΕΠΑ) με 8.

Keywords
Τυχαία Θέματα