Τράπεζα του Ισραήλ: Ασύμφορες οι εξαγωγές φυσικού αερίου

Η πτώση των διεθνών τιμών ενέργειας και η αύξηση του κόστους μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου καθιστά τις εξαγωγές φυσικού αερίου ασύμφορες, λέει η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Globes.

"Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά δημιουργεί πρακτικά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των εξαγωγών," έγραψε

ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομίας και πολιτικής της Τράπεζας του Ισραήλ Adi Brender σε απαντητική του επιστολή σε μέλος της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) που είχε ζητήσει μια εκτίμηση των κρατικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

«Κατά κανόνα, όταν η τιμή εξαγωγής πέφτει σήμερα, και η υπόθεση είναι ότι η μελλοντική αξία του φυσικού αερίου ή / και το κόστος της εισαγωγής του ή / και η αναμενόμενη απόδοση από τα έσοδα και το ασφάλιστρο κινδύνου δεν αλλάζουν, οι εξαγωγές προς το παρόν αποκτούν λιγότερη αξία», δήλωσε ο κ. Brender. Η επιστολή του εστάλη τον περασμένο μήνα, πριν δηλαδή την περαιτέρω πτώση στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Brender, ωστόσο, η πτώση στις τιμές της παγκόσμιας αγοράς συνοδεύτηκε επίσης από σημαντική αύξηση του κόστους μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ένα στοιχείο "σημαντικό για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας των εξαγωγών".

Σε απάντησή του σε ερώτηση αναφορικά με την προθυμία της Ευρώπης να αγοράσει ισραηλινό αέριο σε σχετικά υψηλή τιμή, σε μια στιγμή που η τιμή εκεί μειώνεται, ο κ. Brender απάντησε ότι η Τράπεζα του Ισραήλ δεν έλαβε κάτι τέτοιο υπόψη της.

«Όπως το αντιλαμβάνομαι, στο παρόν στάδιο, αυτό που συζητείται είναι εξαγωγικές συμβάσεις με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, και η τιμή καθορίζεται με αυτές, όχι απευθείας με την ευρωπαϊκή αγορά,» απάντησε.

«Ως εκ τούτου, οι υπολογισμοί μας επικεντρώνονται στις τις πιθανές τιμές στις συμβάσεις με αυτές τις εταιρείες, αφαιρώντας το κόστος μεταφοράς στην Αίγυπτο."

Όπως αναφέρει η Globes οι εταίροι στο Λεβιάθαν (Noble, Delek και Avner) προγραμματίζουν την υπογραφή δεσμευτικών συμβολαίων με την British Gas μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι εταιρείες έχουν υπογράψει δήλωση πρόθεσης για εξαγωγές με δύο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα