Τράπεζα Κύπρου: Τα κέρδη, οι προκλήσεις και ο ELA

Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής η Τράπεζα Κύπρου. Η δραστική μείωση του ELA, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διαχείριση των μεγάλων χρεωστών θα λέγαμε ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις σχετικές ανακοινώσεις της Τράπεζας Κύπρου η οποία κατέγραψε κέρδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

ΤΟΥ 2015

Κέρδη: €29 εκ.Δείκτης Κεφαλαίων: 13,9%Δείκτης δανείων προς καταθέσεις: 138%Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: 63%Σύνολο Καταθέσεων: €13,6 δισ.Σύνολο δανείων: €24,1 δισ.

Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό .

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ELA

Στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2015 ο ELA μειώθηκε κατά €500 εκ. και διαμορφώθηκε στα €6,9 δισ.Σήμερα ο ΕLA μειώθηκε περαιτέρω κατά €500 εκ. και διαμορφώθηκε στα €6,4 δισ.Συνολική μείωση το 2015: €1 δισ.Από το Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα, ο ELA μειώθηκε κατά €5 δισ.

Στρατηγικός στόχος της Τράπεζας Κύπρου είναι η περαιτέρω μείωση του ELA. Ενδεικτική είναι η γραπτή δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας.

Ο Τζόν Χούρικαν αναφέρει ότι η βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και η βελτιωμένη χρηματοοικονομική της θέση αυξάνουν τις επιλογές χρηματοδότησής της:

«Θα διευκολύνουν την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά την πρόσφατη επιτυχή άντληση χρηματοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω έκδοσης ομολόγου. Ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον, η τράπεζα θα μελετήσει το ενδεχόμενο άντλησης χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Τράπεζα Κύπρου βλέπουν σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θεωρούν ότι βάσει και της πορείας των αναδιαρθώσεων δικαιολογείται η ελπίδα για μείωσή τους στις επόμενες περιόδους.

Η ανάλυση των μεγάλων χρεωστών

Στην ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας δίδεται η εικόνα της πορείας των υποθέσεων των μεγάλων χρεωστών. Σε σύγκριση με το τέλος του 2014, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΡΕΩΣΤΕΣ

Οι συνολικές οφειλές μεγάλων χρεωστών προς την Τράπεζα Κύπρου ανέρχονται σε €4,7 δισ.Δάνεια €900 εκ. έχουν αναδιαρθωθεί ή έχει συμφωνηθεί η αναδιάθρωσή τους.Για δάνεια €2,1 δισ. έχει επιτευχθεί μη δεσμευτική συμφωνία αναδιάρθρωσης.Δάνεια €400 εκ. βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συμφωνηθεί η αναδιάρθρωσή τους.Δάνεια €500 εκ. βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.Για δάνεια €500 εκ. έχουν διοριστεί διαχειριστές.Δάνεια €200 εκ. αφορούν άλλες υποθέσεις.

Οι αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου έχουν επιταχυνθεί και βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Συγκεκριμένα έχουν αναδιαρθρωθεί:

41% των επιχειρηματικών δανείων 35% των δανείων των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων 35% των στεγαστικών δανείων 22% των καταναλωτικών δανείων

Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά είναι επί του συνόλου των δανείων, και όχι μόνο των δανείων με καθυστερήσεις.

Παραίτηση του αντιπροέδρου της Τράπεζας

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της τράπεζας έχει παραιτηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πληρώσει τη θέση διορίζοντας τον Maksim Goldman. Μέλος του συμβουλίου διορίστηκε και τελεί υπό την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας ο Alexey Ivanov. Ταυτόχρονα διορίστηκε ο Γιώργος Ζορνάς ως διευθυντής διεύθυνσης εσωτερικού ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα