Τραγωδία στη Σαλαμίνα με την "Αντιγόνη" στο σανίδι

Εν μέσω αντιδράσεων, πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση της τραγωδίας του Σοφοκλή "Αντιγόνη" στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

Είκοσι τέσσερα λεωφορεία από όλες τις πόλεις και εκατοντάδες άλλοι με τα ιδιωτικά τους οχήματα, πήγαν το βράδυ της Τετάρτης στην αρχαία Σαλαμίνα για να δουν την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή. Μεταξύ τους δεκάδες Τουρκοκύπριοι, ξένοι και επικεφαλής ή μέλη διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.

Για

πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ένας θεατρικός οργανισμός από την Ελλάδα ανεβάζει τραγωδία στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

Λίγο μετά τις 21.00 η Αντιγόνη εμφανίστηκε στη σκηνή. Ανεβαίνει σε μια ξύλινη εξέδρα, κάνει κούνια που είναι κρεμασμένη από μια ξύλινη δοκό και με την αδερφή της, Ισμήνη, θα ξετυλίξουν την ιστορία μιας από τις πιο σημαντικές και γνωστές τραγωδίες.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σας καλωσορίζει στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, ανέφερε ο Γιάννης Τουμαζής, λέγοντας ότι θα ακούσουν το λόγο του μεγάλου τραγικού ποιητή Σοφοκλή στην “Αντιγόνη”, ερμηνευμένο από τον εκλεκτό θίασο των τριών κρατικών θεάτρων του ελλαδικού χώρου.

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, αυτούς που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό, τους εθελοντές ειρήνης και “τους όμορφους ανθρώπους της Αμμοχώστου”, καλωσόρισε στο δικό του λόγο και ο επικεφαλής του συνδέσμου για την εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου (MASDER), Σερντάρ Ατάι.

Η παραγωγή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, αποτελεί σύμπραξη του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και η πραγματοποίηση της παράστασης αποτελεί, όπως και πέρσι με τον “Ιππόλυτο”, προϊόν συνεργασίας της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό , με τον ΘΟΚ και το Σύνδεσμο MASDER. Η παράσταση έχει ήδη ανέβει σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και θα ολοκληρωθεί με τη Λάρνακα αύριο, 30 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τουμαζής μίλησε για ιστορική στιγμή τόσο για το κυπριακό θέατρο όσο και γενικότερα για την Κύπρο. Ε/κ και Τ/κ παρακολουθούν μαζί στο ελληνικό θέατρο της Σαλαμίνας την τραγωδία του Σοφοκλή που μεταφέρει το μήνυμα ότι “η αγάπη υπερισχύει. Οι νόμοι οι πανανθρώπινοι, οι οικουμενικοί, των Θεών και των ανθρώπων, υπερισχύουν της όποιας δομής, της όποιας εξουσίας”.

Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί με κάποιο τρόπο το ανέβασμα θεατρικών παραγωγών στη Σαλαμίνα ακολουθώντας τον “Ιππόλυτο” και την “Αντιγόνη”, ο κ. Τουμαζής απάντησε ότι ευελπιστεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. “Αυτές οι προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, για να φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, είναι στο πλαίσιο της επανένωσης της πατρίδας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πολλές τέτοιες παραστάσεις με αυτόν τον τρόπο. Ευελπιστώ ότι θα ζούμε όλοι πλέον σε μια ενωμένη Κύπρο”.

Σε παρατήρηση ότι ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την παράσταση στο συγκεκριμένο θέατρο και ερωτηθείς πώς ένιωσαν οι Έλληνες ηθοποιοί όταν πήγαν στη Σαλαμίνα, ο Πρόεδρος του ΘΟΚ ανέφερε ότι “όλοι μας σε αυτό το αρχαίο θέατρο δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Κύπρου, ίσως το σημαντικότερο, μια από τις κοιτίδες του πολιτισμού μας”. Η παρουσία, η ενέργεια και ο παλμός του κόσμου μεταφέρεται και στους ηθοποιούς, πρόσθεσε. Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της παράστασης, την Τεχνική Επιτροπή για τον πολιτισμό, τον MASDER και ιδιαίτερα τον Σερντάρ Ατάι.

Η Αμμόχωστος είναι ένα πουλί που το φτερό του έχει σπάσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατάι, προσθέτοντας ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο τα Βαρώσια κατακτήθηκαν δεν μπορούν οι κάτοικοι της σημερινής Αμμοχώστου να αναπτύξουν την πόλη τουριστικά, να εκμεταλλευτούν τις παραλίες, αφού έχει στρατό και υπάρχει ανεργία και κακή οικονομική κατάσταση στο εμπόριο.

Στην αντίπερα όχθη... διαμαρτυρίες

Την ώρα που η θεατρική παράσταση λάμβανε χώραν στη Σαλαμίνα, ειρηνική διαμαρτυρία, πραγματοποιούσαν πολίτες, έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού,υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλο.

ΔΗΚΟ: Ποιος παραχώρησε άδεια χρήσης του Αρχαίου Θεάτρου παραβιάζοντας τον περί αρχαιοτήτων νόμο;

Σε δηλώσεις μετά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί όπως είπε, “η Ελλάδα -ο μεγαλύτερος μας σύμμαχος στις προσπάθειες δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού- για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις αρχές του ψευδοκράτους”. “Πολύ φοβόμαστε ότι με την αποψινή παντελώς λανθασμένη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης θα ανοίξουν οι κερκόπορτες. Θα πάθουμε χειρότερα από ότι πάθαμε με τη χιαστή διαδικασία”, είπε.

Το ΔΗΚΟ σε σημερινή του ανακοίνωση εγείρει το εξής ζήτημα: Με βάση τον Περί Αρχαιοτήτων Νόμο, αρμόδια αρχή για έκδοση άδειας χρήσης αρχαιολογικού χώρου, είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η διεύθυνση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είπε πως δεν υπήρξε κανένα αίτημα για χρήση του αρχαίου θεάτρου της Σαλαμίνας, ως τούτου, δεν έχει παραχωρήσει καμία άδεια. Το ίδιο ελέχθη και από το αρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από την κυβέρνηση, να πει ποιος παραχώρησε άδεια χρήσης του αρχαίου θεάτρου της Σαλαμίνας και με ποιαν εξουσιοδότηση παραβιάζοντας τον Περί Αρχαιοτήτων Νόμο. "Δυστυχώς, το χθεσινό γεγονός ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Πολιτεία από το 1983, για αποτροπή αναγνώρισης θεσμών του ψευδοκράτους. Τρεις κρατικοί θεατρικοί οργανισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας χθες αναγνώρισαν την εξουσία θεσμών του ψευδοκράτους και αποαναγνώρισαν τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τους Νόμους της, πως αναμένουμε να πείσουμε και να αποτρέψουμε τρίτες χώρες από τέτοιου είδους επικίνδυνες ενέργειες;"

ΕΔΕΚ: Tραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι “είναι μια τραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα”, για να προσθέσει ότι “είναι μια τραγωδία για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού”. Εξέφρασε τη λύπη του γιατί ενώ εδώ και τρεις εβδομάδες είχε αποστείλει επιστολή τόσο στον Πρέσβη της Ελλάδας, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στον Υπουργό Εξωτερικών δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Αλληλεγγύη: H Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί...

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, είπε πως το κόμμα του θα συνεχίζει να αγωνίζεται, με την ελπίδα η Ελλάδα να σκεφτεί δεύτερη φορά το τι έκανε και πόσο ανάγκη την έχουν οι Έλληνες της Κύπρου.

ΕΛΑΜ: Δεν γίνεται να μεταβαίνουμε στα κατεχόμενα για τουρισμό....

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, είπε ότι το κόμμα του ήταν το πρώτο που έβγαλε στη δημοσιότητα το θέμα, καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Είπε ότι “σήμερα το ΕΛΑΜ κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδεία της Βουλής το συγκεκριμένο θέμα, αλλά με παρέμβαση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ το θέμα ακυρώθηκε”. “Μένει στην αντίληψη του λαού να καταλάβει τι είναι πίσω από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει το αγώνα του. Η πατρίδα μας είναι κατεχόμενη και δεν γίνεται να μεταβαίνουμε στα κατεχόμενα για τουρισμό” είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλαδιτών, Παναγιώτης Μπαρούτης, είπε: “Τραγικοί ηγέτες σε ένα τραγικό τόπο. Χρησιμοποιούν μια τραγωδία, για να προσπαθήσουν να αποπλανήσουν αυτό τον τραγικό λαό”. “Αν το μήνυμα του Σοφοκλή είναι να θυσιαζόμαστε για τις ηθικές αρχές μας αυτοί σήμερα ασελγούν και πάνω στο Σοφοκλή και πάνω στα ερείπια της αρχαίας Σαλαμίνας”, κατέληξε.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασιά Πολιτών: Nα ληφθεί σοβαρά ότι τέθηκε η παράσταση υπό την άδεια των κατοχικών αρχών

Λανθασμένη πολιτική πράξη η παράσταση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τα κρατικά θέατρα Κύπρου και Ελλάδας, υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. "Ο ίδιος ο Σοφοκλής αυτό μας λέει με την "Αντιγόνη" του. Ο άρχοντας Κρέοντας αποφασίζει με βάση το συναίσθημα και την αλαζονεία της εξουσίας αγνοώντας της πανάρχαιους νόμους και την ηθική. Η Αντιγόνη επικαλείται τους νόμους και τη λογική για να θάψει το νεκρό αντάρτη αδελφό της. Παράλληλα θα έπρεπε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι τέθηκαν υπό την άδεια των κατοχικών αρχών".

Keywords
Τυχαία Θέματα