Τουρκικό ΥΠΑΜ: Η χώρα μας εφαρμόζει αμερόληπτα τη Σύμβαση του Μοντρέ

την πολεμική που έχει ξεσπάσει σχετικά με την απεμπόληση των δικαιωμάτων της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Μοντρέ έπειτα από τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για την αποναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας, απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, λέγοντας ότι «η χώρα μας, εφαρμόζει προσεκτικά, υπεύθυνα και αμερόληπτα τη Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ, η οποία διασφαλίζει την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την αρχή της περιφερειακής ιδιοκτησίας και έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια

της περιοχής και αναπτύσσει συνεργασία με τους παράκτιους συμμάχους για την εξάλειψη των κινδύνων και των απειλών που δημιουργούν οι νάρκες που παρασύρονται στη Μαύρη Θάλασσα από την αρχή του πολέμου».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι άλλα μέλη (του ΝΑΤΟ, όπως ΗΠΑ και Μ. Βρετανία) θα ενταχθούν στην Τριμερή Πρωτοβουλία μεταξύ Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας και ότι η Σύμβαση του Montreux μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, ο Ζεκί Ακτούρκ δήλωσε:

«Η Ομάδα Εργασίας Αντιμετώπισης Ναρκών Μαύρης Θάλασσας (MCM Blacksea) είναι μια ομάδα εκκαθάρισης ναρκών που ιδρύθηκε από παράκτιες χώρες υπό την ηγεσία της Τουρκίας με τη συμμετοχή του Ρουμανικού και του Βουλγαρικού Ναυτικού. Πρόκειται για έναν οργανισμό παράκτιων κρατών της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο μνημόνιο, στο πλαίσιο της οργανωτικής δομής, μια επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχηγούς των πολεμικών ναυτικών των τριών χωρών θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο. Η επιτροπή αυτή θα λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας και, όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες, θα αποφασίσει σχετικά με την επιλογή και την αποδοχή άλλων χωρών που θα συμμετάσχουν μετά το τέλος του πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα είναι -προς το παρόν- ανοικτή μόνο στα πλοία των τριών παράκτιων συμμάχων Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας.

«Η συμβολή άλλων παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας σε συμφωνημένους και συγκεκριμένους τομείς μπορεί να υλοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου και όταν προκύψουν οι συνθήκες, και πάλι με την ομόφωνη ψήφο των τριών χωρών. Οι κανόνες της Σύμβασης του Montreux εφαρμόζονται σχολαστικά. Η Σύμβαση του Montreux είναι η εγγύηση της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ναρκαλιευτικά πλοία που πούλησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία δεν μπορούν να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα πριν από το τέλος του πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση αυτή και δεν έχει κανένα αίτημα για το θέμα αυτό αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο του MCM Blacksea, συνολικά 4 πλοία, από ένα ναρκαλιευτικό πλοίο από κάθε χώρα καθώς και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου, θα εκτελούν καθήκοντα στη Μαύρη Θάλασσα».

Όσον αφορά σήμερα την υπογραφή σήμερα του Μνημονίου της "Τριμερούς Πρωτοβουλίας" που ξεκίνησε με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κατά της απειλής των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε:

«Πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας της Ομάδας Εργασίας για την Αντιμετώπιση των Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MCM Black Sea Task Group) με τη συμμετοχή του υπουργού μας, του υπουργού Άμυνας της Ρουμανίας και του υφυπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας».

Διαβάστε ακόμη: Γάζα: Οικογένειες που θρηνούν στα νεκροτομεία, το σύστημα υγείας σε κατάρρευση

Keywords
Τυχαία Θέματα