«Πειρατεία σε εξέλιξη» σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο Ομάν

«Μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές επιβιβάστηκαν σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με την βρετανική συμβουλευτική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Η Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas

χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Βασόρα του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιαγά (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι.

Πρόκειται για το πετρελαιοφόρο Suez Rajan, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί, και στο οποίο παλαιότερα είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τις ΗΠΑ ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν κοντά στα στενά του Ορμούζ.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Στη συνέχεια περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν όταν άνδρες με «μαύρες στρατιωτικές στολές και μαύρες μάσκες» επιβιβάστηκαν.

Κατά την ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο "St. Nikolas".

Σύμφωνα με το Associated Press, "St. Nikolas" είναι η νέα ονομασία του Suez Rajan, το οποίο συνδεόταν με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Τον Φεβρουάριο του 2022 το Suez Rajan εντοπίστηκε μέσω δορυφορικών φωτογραφιών να μεταφέρει πετρέλαιο από νησί του Ιράν, που αποτελεί τον  κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τότε ότι το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσε να στείλει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Επί μήνες το δεξαμενόπλοιο παρέμενε αγκυροβολημένο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση.

Τελικά εκφόρτωσε σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο, κατόπιν εντολής του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο, η Empire Navigation ομολόγησε την ενοχή της για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση που αφορούσε το δεξαμενόπλοιο.

Νωρίτερα, ο ανώτατος διοικητής του ναυτικού σκέλους των Φρουρών της Επανάστασης είχε απειλήσει με αντίποινα αν κάποια πλευρά επιχειρούσε να κατασχέσει το πετρέλαιο από το Suez Rajan.

Πηγή: euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα