Τουρκική πρόκληση στο τεμάχιο 11 πριν φύγει το West Capella

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και πριν καλά καλά «σηκώσει άγκυρα» το πλοίο γεωτρύπανο West Capella, η Τουρκία κατεβάζει πλοία στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 868/17 η Τουρκία ανακοινώνει ναυτικές ασκήσεις για σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, σε θαλάσσια περιοχή η οποία περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 6, 7, 10 και 11.

Οι ασκήσεις, σύμφωνα με την παράτυπη οδηγία, θα διαρκέσουν από τις 5:00 μέχρι τις 10:00.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα τεμάχια έχουν

«μπει στο μάτι» της Τουρκίας, καθώς για το 11 αναμένονται σημαντικές επίσημες ανακοινώσεις εντός των ημερών για τις έρευνες που διεξήγε η κοινοπραξία TOTAL-ENI, ενώ για το τεμάχιο 10 έχει ανακοινωθεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum θα «ρίξει τρυπάνι» το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Όσον αφορά στο τεμάχιο 6, η Τουρκία αξιώνει κυριαρχικά δικαιώματα, θεωρώντας ότι εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Εν τω μεταξύ, χθες Κυριακή, διεξήχθη με επιτυχία πολυεθνική άσκηση Έρευνας-Διάσωσης, την οποία συντόνισε η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ - 06/17».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ και της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία είχε δεσμεύσει μεγάλο τμήμα της περιοχής που κάλυπτε η ανωτέρω άσκηση, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα