Τουρκία-Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία επαναπροσέγγισης

Yπογράφεται σήμερα η συμφωνία επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεων τους, έπειτα από έξι χρόνια κρίσης που είχε προκληθεί από την αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, με θύματα δέκα Τούρκους, μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, καλύπτει και το ζήτημα του αποκλεισμού της ελεγχόμενης από την ισλαμιστική Χαμάς παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημίωση, ύψους 20

εκατομμυρίων δολαρίων, στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ, παράλληλα, θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποστείλει οικονομική βοήθεια προς τη Γάζα, με σκοπό την εκτέλεση έργων υποδομής στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παρά την ομαλοποίηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας.

Νετανιάχου: Σταθερότητα στη Μ.Ανατολή

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η συμφωνία θα συμβάλει στη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για την ισραηλινή οικονομία.

Την επαναπροσέγγιση Άγκυρας - Τελ Αβίβ χαιρέτισαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για σημαντική και ελπιδοφόρα ένδειξη για σταθερότητα στην περιοχή. Είμαστε προφανώς ευχαριστημένοι. Αυτό είναι ένα βήμα που θέλαμε να δούμε δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου έκαναν λόγο για διπλωματική νίκη της Τουρκίας. Ισραηλινοί αναλυτές κάνουν λόγο για συμφωνία, η οποία στόχο έχει τον τερματισμό της δημόσιας αντιπαράθεσης, με τις διαφορές, ωστόσο, να παραμένουν σε όλα τα επίπεδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Νετανιάχου

Τα αποτελέσματα της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ δεν αναμένεται να επηρεάσουν την Κύπρο δήλωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας για το θέμα.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για την αποκατάσταση των σχέσεών τους. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε και η πορεία των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα