Τουρκία: Ποινική έρευνα εναντίον 1128 ακαδημαϊκών

Ποινική έρευνα εναντίον 1128 ακαδημαϊκών, οι οποίοι υπέγραψαν την ανακοίνωση "Πρωτοβουλία Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη", διεξάγει ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ. Έπειτα από την έρευνα που ξεκίνησε ο εισαγγελέας, η καθηγήτρια Λατιφέ Ακγιούς του Πανεπιστημίου Τούζτσε απομακρύνθηκε με απόφαση του Πανεπιστημίου από τα καθήκοντά της. Αμέσως μετά και άλλοι εισαγγελείς σε άλλες επαρχίες της Τουρκίας ξεκίνησαν ποινικές έρευνες εναντίον των ακαδημαϊκών που υπέγραψαν την ανακοίνωση.

Σκληρές δηλώσεις εναντίον των ακαδημαϊκών έκανε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τους `λεγόμενους ακαδημαϊκούς" και τους κατηγόρησε ότι είναι με το μέρος των τρομοκρατών. "Καλώ τους ενδιαφερόμενους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

"Η δική μου η ένσταση δεν είναι ότι αυτοί οι ακαδημαϊκοί έχουν διαφορετική άποψη. Ασφαλώς και σεβόμαστε την αντίθετη άποψη ακόμη και αν δεν μας αρέσει στο πλαίσιο της δημοκρατίας στην Τουρκία. Το πρόβλημα εδώ είναι η υποβολή στην κοινή γνώμη αυτής της ομάδας που αποκαλεί τον εαυτό της ακαδημαϊκή, της γλώσσας της τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία αποτελείται από ψεύδη και προπαγάνδα. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ του να ρίχνεις σφαίρες στο όνομα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και της προπαγάνδας της. Όλα αυτά δεν βρίσκω ότι έχουν σχέση με την ελευθερία της έκφρασης", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε τους ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν την ανακοίνωση λέγοντας ότι θέλει να ρωτήσει αυτή την ομάδα, η οποία δεν αναφέρει ούτε μια λέξη στην ανακοίνωσή της για την τρομοκρατική οργάνωση αλλά λέει ότι το τουρκικό κράτος έκανε δολοφονίες στην περιοχή: "Υπάρχει οποιοδήποτε άλλο δημοκρατικό κράτος που να επιτρέπει τις ένοπλες δομές;"

Η ανακοίνωση των 1128 ακαδημαϊκών από 89 Πανεπιστήμια της Τουρκίας και του εξωτερικού είχε δοθεί σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν στις 11 Ιανουαρίου στην Άγκυρα. Σε αυτή καλείται το τουρκικό κράτος να εγκαταλείψει αμέσως τις δολοφονίες και την πολιτική εκτόπισης που ενσυνείδητα εφαρμόζει εναντίον του κουρδικού λαού και όλων των λαών της περιοχής, να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αποζημιώσει τους πολίτες που υπέστησαν υλική ή πνευματική ζημιά και να επιτρέψει στους ανεξάρτητους διεθνείς παρατηρητές να εισέλθουν στην περιοχή. Στην ανακοίνωση επίσης ζητείται η επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του κουρδικού και την αναζήτηση ειρήνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα