Τουμαζής: Είμαστε κοντά στις πληθυσμιακές αναλογίες του Ανάν

Κοντά στις πληθυσμιακές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν κινείται το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο λύσης, σύμφωνα με το Μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού, Τουμάζο Τσιελεπή.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι για χρόνια ολόκληρα γίνονταν συζητήσεις που δεν ήταν παραγωγικές, «καθώς προσπαθούσαμε να καθορίσουμε ποιος είναι έποικος και ποιος όχι. Η Τ/κ πλευρά δεν συνεργαζόταν».

Κάποια στιγμή, ανέφερε, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, όταν Τ/κ ηγέτης ήταν ο Ντερβίς Έρογλου, αφού δεν συνεργάζονταν στο θέμα, κλήθηκε

να πει ποιος θα ήταν ο τ/κ πληθυσμός τη στιγμή της λύσης, οι οποίοι θα καθίσταντο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιελεπή, ο αριθμός που δόθηκε προφορικά ήταν 210.000, στον οποίο αρχικά ο κ. Έρογλου περιέλαβε τους Τ/κ του εξωτερικού, αλλά στη συνέχεια αναίρεσε τη θέση του.

Σήμερα, σύμφωνα με όσα αντιλαμβάνεται ο κ. Τσιελεπής, έχει συμφωνηθεί ότι ο αριθμός αυτός θα είναι 220.000, των Τ/κ του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων.
Το σημαντικότερο ζήτημα, επισήμανε, είναι να διατηρηθεί η πληθυσμιακή αναλογία και τη στιγμή της λύσης, αλλά και μελλοντικά, όχι με την έννοια του ελέγχου των γεννήσεων, αλλά με την έννοια της μη δυνατότητας αλλοίωσης «εκ των έξω», δηλαδή από την Τουρκία, ώστε να τηρείται το 4/1 στην αναλογία Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και έποικοι», είπε και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ που έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Αρχείο Πληθυσμού, είναι γύρω στις 17.500, ενώ οι Τ/κ του εξωτερικού ανέρχονται στις 30.000 και βεβαίως υπάρχει κι ένας αριθμός που δεν έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και που υπολογίζονται από 12.000 μέχρι 35.000.

«Οι υπόλοιποι είναι έποικοι, παιδιά εποίκων μικτοί γάμοι κλπ», είπε και συμπλήρωσε ότι οι αριθμοί κινούνται περίπου στα ίδια που κινήθηκε το Σχέδιο Ανάν, ίσως κι ελαφρώς πιο χαμηλά.

Όσον αφορά στους Ε/κ που θα επιλέξουν να μείνουν στο Τουρκοκυπριακό κρατίδιο, ο κ. Τσιελεπής διευκρίνισε ότι κανείς δεν μπορεί να χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα, καθώς αυτά θα ασκούνται σε εδαφική βάση μέχρι ενός σημείου.

«Αυτό δεν αφορά μόνο στο εκλέγειν, αλλά και στο εκλέγεσθαι», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Τσιελεπής δήλωσε «με σχετική σιγουριά» ότι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για το εδαφικό τον επόμενο μήνα θα είναι καθοριστική. «Αν υπάρξει διάρρηξη του αδιεξόδου στο εδαφικό, τότε μένει ένα τελευταίο μεγάλο εμπόδιο, που είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αν όχι, η διαδικασία θα καταρρεύσει το Νοέμβριο, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα