Τορναρίτης: Τα εθ. κοινοβούλια να διασφαλίσουν τη δημοκρατία

Τα εθνικά κοινοβούλια έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ μετατρέπεται, μέσω των πολιτικών της, σε μια δημοκρατική και αξιόπιστη Ένωση, της οποίας προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Τορναρίτης, ενώπιον της της 57ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία πραγματοποιείται στη Μάλτα.

Τη Βουλή

των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο κ. Τορναρίτης και τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές, Γεώργιος Κ. Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ενίσχυσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στο μέλλον της ΕΕ, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλές σοβαρές προκλήσεις και κινδύνους.

Παρά τη σημασία των εξωτερικών προκλήσεων, της τρομοκρατίας και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, οι εσωτερικές προκλήσεις, σημείωσε, όπως ο πολιτικός εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνες, καθότι απειλούν άμεσα τη συνοχή της ΕΕ. Τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα απαιτούν τη λήψη γενναίων αποφάσεων και τολμηρών ενεργειών και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για συλλογική δουλειά.

Περαιτέρω, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις πρέπει να βασίζεται στην ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη δίκαιη κατανομή βαρών, χαιρετίζοντας τη διαδικασία εσωτερικής ενδοσκόπησης που ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποσκοπεί στην εξεύρεση των βαθύτερων αιτιών αποξένωσης των Ευρωπαίων πολιτών από την Ένωση και των αιτιών πίσω από την αντίληψή τους περί έλλειψης δημοκρατικής διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε, πρόσθετα, την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή της εικόνας μιας απόμακρης, αναποτελεσματικής και γραφειοκρατικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο «οι Βρυξέλλες». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε, είναι τα κράτη μέλη, ο λαός και οι πολίτες της Ευρώπης.

Είναι ένα σύστημα που αποτελείται από πολλές διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμούς και παραδόσεις. Παρά τις διαφορές μας, ανάφερε, πρέπει να συνεργαστούμε βασιζόμενοι στις κοινές μας αξίες: Την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την κοινωνική πρόνοια, την ανεκτικότητα και τον πολιτικό πλουραλισμό.

O κ. Τορναρίτης είχε, εξάλλου, σύντομες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας, Angelo Farrugia, και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, George Vella.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Βουλευτής Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού πρέπει πρωτίστως να αποτελέσει μάθημα τόσο προς την ίδια την Ένωση, όσο και προς τα κράτη μέλη της.

Πρόσθεσε ότι από κοινού και εγκαίρως, πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές οι οποίες να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις εύλογες επιθυμίες των πολιτών, καθιστώντας έτσι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πιο αποτελεσματικό και δημοκρατικό και πιο προσιτό στους πολίτες.

Ως μια πρώτη ένδειξη της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, ο κ. Βότσης σημείωσε τη συνεχή υποτίμηση της βρετανικής λίρας, αναφέροντας ότι η Κύπρος, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς κυρίως του τουρισμού και του εμπορίου, αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και σε θέματα πανεπιστημιακών σπουδών, αφού μεγάλος αριθμός Κύπριων νέων εξακολουθούν να φοιτούν σε βρετανικά ανώτατα ιδρύματα.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ο κ. Βότσης υπογράμμισε τη σημασία εξεύρεσης ενός δίκαιου και ορθού αποτελέσματος για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπου θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Ανέφερε πως οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς, της οποίας πρέπει να διασφαλιστεί η ακεραιότητα, είναι αδιαίρετες και δεν θα ήταν δίκαιο να εφαρμοστούν επιλεκτικά για την Βρετανία, ενδεχόμενο το οποίο εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της Ένωσης των «27».

Επίσης είπε πως ως προτεραιότητα, στο αρχικό ακόμη στάδιο των διαπραγματεύσεων, πρέπει να τεθεί η διασφάλιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Βρετανών πολιτών, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε φοιτητές, ή συνταξιούχοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα