Τον δρόμο για πολιτικές αποφάσεις δείχνει το Μοντ Πελεράν

Έτοιμη είναι η διαπραγματευτική ομάδα που θα αναλάβει το βάρος των συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν. Σημείο αναφοράς η πρόταση Αναστασιάδη και η πρόταση Κοτζιά για σύμφωνο φιλίας.

Με σαφή στόχο η συζήτηση σε επίπεδο ομάδας εργασίας να περιστραφεί γύρω από την πρόταση Αναστασιάδη και Κοτζιά για πολυεθνική δύναμη και σύμφωνο φιλίας με εναλλακτικές όσον αφορά στον τρόπο και κυρίως το χρόνο οριστικής απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων, που δεν θα διατηρούν εγγυητικά δικαιώματα αλλά θα παραμείνουν

υπό το καθεστώς προσωρινής στάθμευσης, μεταβαίνει την Τετάρτη στο Μοντ Πελεράν η Ε/κ διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται σε εις βάθος συνεννόηση με την αντίστοιχη ελληνική.

Δεν θα μπουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης οι συζητήσεις

Στην ετοιμασία ενός εγγράφου εργασίας αποσκοπούν οι συζητήσεις με τις ελάχιστες κοινές συνισταμένες των εμπλεκόμενων μερών. Ακριβώς εδώ είναι το σημείο που ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθει στο τραπέζι το ενδεχόμενο παρουσίασης από τον κύριο Έιντε που θα εκπροσωπεί τα Η.Ε του εγγράφου προβληματισμού που είχε έτοιμο από τη Γενεύη και η κατάθεση του οποίου απετράπη την τελευταία στιγμή μετά από διαμαρτυρία του Νίκου Κοτζιά κατά τη συνάντηση του Γ.Γ με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, το έγγραφο - non paper - που ετοιμάστηκε χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με τη Λευκωσία και την Αθήνα υιοθετεί εν μέρει τουρκικές θέσεις περί εναλλακτικών εγγυήσεων μόνο στο Τ/κ συνιστών κρατίδιο αλλά και για μία λογική sunset clos που θα αφορά σε επανεξέταση του ζητήματος σε βάθος χρόνου.

Θέση που δεν γίνεται αποδεκτή αφού η φόρμουλα του sunset clos για τη Λευκωσία αφορά στην απόσυρση των στρατευμάτων του τουρκικού στρατού και τη λήξη των οποίων διεθνών εγγυήσεων αναληφθούν πχ από την ΕΕ και όχι την Τουρκία.

Στις συζητήσεις της Ελβετίας που ξεκινούν την Τετάρτη η Ε/κ πλευρά προσέρχεται με νομικούς, ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και εν ενεργεία στρατιωτικούς, έχοντας μάλιστα στα χέρια έκθεση Ελλάδος και Κύπρου για το μέγεθος των κατοχικών στρατευμάτων και τον οπλισμό που φέρουν, ώστε να απαντήσουν με στοιχεία στις αιτιάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Αττίλα.

Σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις αναμένει η Λευκωσία να παίξει η ίδια η ΕΕ με κεντρικό άξονα τη συνθήκη της Λισσαβόνας και την υποχρέωση της κοινότητας να εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών μελών της.

Η απουσία συγκεκριμένου οργάνου επιβολής των πιο πάνω στην Ε.Ε ανοίγει το δρόμο για συζήτηση του ενδεχομένου σύστασης πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης κάτι που όμως δεν συζητεί η Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα