Το τουρκικό τεστ αντοχής στη Συρία και το Κουρδικό

Θολό το τοπίο σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν κάνει λόγο για ισχυρό τουρκικό στρατό, ο οποίος θα συνεχίσει να πολεμά όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μέχρι να εξαλειφθεί κάθε απειλή εναντίον της Τουρκίας.

Τα φώτα των διεθνών εξελίξεων για μια ακόμα φορά στρέφονται στην Τουρκία μετά και από τις συγκεχυμένες πληροφορίες για συμφωνία, η οποία προνοεί εκεχειρία ή μικρή παύση των εχθροπραξιών στη Βόρεια Συρία με

τους Κούρδους της περιοχής.

Πληροφορίες φέρουν τη συμφωνία να τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και να τηρείται μέχρι και σήμερα.

Τα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη συμφωνία, ως αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Οι ΗΠΑ απαιτούσαν τις τελευταίες μέρες σε έντονο ύφος να σταματήσει η Τουρκία να αναλώνει δυνάμεις ενάντια στους Κούρδους και να στρέψει το βλέμμα στην καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ «ο πραγματικός εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος και όχι οι Κούρδοι, οι οποίοι συμμαχούν σε μεγάλο βαθμό με τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας».

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Τόμας, δήλωσε άλλωστε ότι "τις τελευταίες ώρες λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι θα σταματήσουν να στοχεύουν η μία την άλλη και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους".

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση του θεωρεί τις πιέσεις των ΗΠΑ ως απαράδεκτες και αναμένει την εκπλήρωση της δέσμευσης των ΗΠΑ ότι οι Κούρδοι μαχητές θα παραμείνουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

O Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο στρατός της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρός και πιο αποτελεσματικός και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι να εξαλειφθεί κάθε απειλή ενάντια στην Τουρκία.

Με τις δηλώσεις του αυτές, προδίδει ενδεχομένως και έναν επιμέρους στόχο, ο οποίος εξυπηρετείται από τις επιθέσεις στη Βόρεια Συρία. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από το να αποδείξει ο Ταγίπ Ερτνογάν την ετοιμότητα και τη δύναμη του στρατού, μετά την αποδόμηση στην οποία ο ίδιος προχώρησε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος, όπως και η μετέπειτα αποδόμηση των στρατιωτικών δυνάμεων, κατά γενική ομολογία, προκάλεσε διεθνή αμφισβήτηση απέναντι στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του τουρκικού στρατού. Όπως ο ίδιος ο Ερντογάν υποστηρίζει, ωστόσο, οι "προδότες" απομακρύνθηκαν από το στράτευμα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και τώρα ο στρατός είναι ακόμα πιο δυνατός.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τρεις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν την Τρίτη όταν το άρμα μάχης στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε πυρά στα δυτικά της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

Επικριτική στάση κατά της Τουρκίας από Γαλλία και Γερμανία

Ο Φρανσουά Ολάντ θεωρεί τεράστιο σφάλμα της Τουρκίας την αντιφατική, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση στη Συρία και κάλεσε τους Τούρκους να είναι πιο προσεκτικοί γιατί με τέτοιες πράξεις υπάρχει κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Στη Γερμανία, δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel κάνει λόγο για πρόθεση της Τουρκίας να ευνοήσει το ISIS, καθώς όπως υποστηρίζουν οι επιθέσεις των Τούρκων κατά των Κούρδων στην περιοχή, μόνο ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορούν να επιφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα