Το σκεπτικό που θα παρουσιάσει η ΚΟΠ στην UEFA

Μετά την απόφαση για οριστική διακοπή της αγωνιστικής περιόδου 2019/20 το κομμάτι της ανακοίνωσης της ΚΟΠ που αναμενόταν με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν η επιχειρηματολογία που θα συνόδευε το πρόωρο τέλος της σεζόν.

Κι αυτό, διότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία θα κατατεθεί στην UEFA ως πειστήριο, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμμετοχή των κυπριακών

ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2020/21.

Με βάση τους λόγους που επικαλέστηκε η ΚΟΠ θα παρουσιάσει στην UEFA με έναν συνδυασμό των δύο κριτηρίων που είχε θέσει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία: τον μη επαρκή χρόνο για την αποπεράτωση της σεζόν με βάση κυβερνητικές αποφάσεις για τη δημόσια υγεία ή/και οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα των σωματείων και των διοργανώσεων.

Η ομοσπονδία προτάσσει τη μη υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου και την αντίστοιχη πρόνοια στο υφιστάμενο πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας για 14ήμερη καραντίνα όλης της ομάδας σε περίπτωση θετικού κρούσματος «Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την έναρξη του πρωταθλήματος και την ενδεχόμενη διακοπή του με όλες τις αρνητικές συνέπειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ακολούθως η ΚΟΠ επισημαίνει ότι «με το ισχύον Πρωτόκολλο είναι εξαιρετικά δύσκολο χρονικά να υπάρξει ασφαλής και σωστή προετοιμασία των ποδοσφαιριστών (χωρίς την αποφυγή τραυματισμών), στοιχείο το οποίο επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους τους προπονητές των ομάδων και από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν καθορίσει τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, για την ασφαλή συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, στις 5 ½ εβδομάδες κατά μέσο όρο συμπεριλαμβανομένων και φιλικών αγώνων».

Την τελευταία υπερασπιστική γραμμή της απόφασης για διακοπή αποτελεί η «οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων», οι οποίες κατά την ΚΟΠ όσο συντηρείται η αβεβαιότητα για την τύχη της σεζόν αναγκάζονται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, αλλά με σχεδόν μηδενικά έσοδα. «Μία ενδεχόμενη λήξη της αβεβαιότητας που θα επέλθει με τη λήψη τελικών αποφάσεων θα επιτρέψει στα σωματεία να προβούν σε καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους, προβαίνοντας σε βήματα για περιορισμό των εξόδων τους. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία στα σωματεία μας να προβούν σε σωστό προγραμματισμό για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά, ευελπιστώντας σε μία επιτυχημένη, πλήρη και απρόσκοπτη ποδοσφαιρική περίοδο 2020-2021», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως οφείλει, η ΚΟΠ θα ενημερώσει πλέον την UEFA για την απόφασή της και τους λόγους, πάνω στους οποίους βασίστηκε, ευελπιστώντας πως θα εκληφθούν ως πειστικοί και δεν θα θέσουν εν αμφιβόλω τη συμμετοχή των τεσσάρων εκπροσώπων της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα