Eυρωβουλευτές απέρριψαν πρόταση για διακοπή χρηματοδότησης σε Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) απέρριψε   χθες Πέμπτη πρόταση ορισμένων ευρωβουλευτών  που ζήτησαν  τον τερματισμό  των προενταξιακών κονδυλίων  για την Τουρκία.

«Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε σε μεγάλο βαθμό την αναστολή του ταμείου IPA για την Τουρκία», έγραψε  στο twitter ο Ισπανός ευρωβουλευτής  Nacho Sanchez Amor.

Ο Sanchez Amor είναι μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και είναι εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία.

«Τα κεφάλαια αυτά τώρα

επικεντρώνονται κυρίως στην υποστήριξη μιας ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών», πρόσθεσε ο Sanchez Amor, ο οποίος είναι μέλος του μπλοκ σοσιαλδημοκρατών του κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την αξιολόγηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018 κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας αυτής της εβδομάδας μέσω ενός απομακρυσμένου συστήματος ψηφοφορίας λόγω της πανδημίας COVID-19.

Μία από τις τροπολογίες στην έκθεση πρότεινε όπως  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία εάν υπήρχε έλλειψη προόδου σε διάφορες μεταρρυθμίσεις.

Η πρόταση υποβλήθηκε από τη γερμανίδα ευρωβουλευτή  Monika Hohlmeier από την κεντροδεξιά πολιτική ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκουν και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρνάς και Λευτέρης Χριστοφόρου.

«Ήταν ένας καλός αγώνας: με τις κοινές προσπάθειές μας από τον Sanchez Amor, εγώ και οι κοινοβουλευτές, καταφέραμε να απορρίψουμε την πρόταση για περικοπή των κεφαλαίων IPA για την Τουρκία. Χαίρομαι που γνωρίζουμε ότι η τουρκική κοινωνία των πολιτών δεν θα υποφέρει υπό τις τρέχουσες διμερείς δυσκολίες » δήλωσε στο twitter και ο Γερμανός ευρωβουλευτής  Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Το εγκριθέν κείμενο επιβεβαιώνει επίσης ότι τα κεφάλαια του ΙPA  ήταν ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει συνολικά 168,2 εκατομμύρια ευρώ (186,5 εκατομμύρια δολάρια) για τα κεφάλαια IPA της Τουρκίας το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα