Το παρασκήνιο της τετραμερούς για τον EastMed

Εξαιρετικά σημαντική θεωρεί η Λευκωσία την για πρώτη φορά δημόσια τοποθέτηση του αρμόδιου Ισραηλινού Υπουργού, περί προτεραιότητας για το Τελ Αβίβ στην υλοποίηση του EastMed.

Το γεγονός ότι η γειτονική χώρα είναι αυτή με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή αυξάνει και τον ρόλο που το Τελ Αβίβ θα διαδραματίσει στη βιωσιμότητα ενός τόσο μεγαλεπήβολου έργου. Μπορεί ο Ισραηλινός Υπουργός ερωτηθείς ευθέως από το Σίγμα να είπε ότι ο αγωγός προς Τουρκία δεν συγκρούεται με τον EastMed ωστόσο

η επιλογή εκείνη ξεθωριάζει όσο ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed κερδίζει τη στήριξη της Ε.Ε.

Αυτό ενδέχεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις αφού, η πρόθεση για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, οδηγεί την Τουρκία, είτε σε αποκλεισμό από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου, είτε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που θεωρείται βεβαίως απομακρυσμένο.

Οι εξελίξεις αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν τις δικές τους πολιτικές προεκτάσεις.Η Λευκωσία τις έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της δεδομένου ότι η διερευνώμενη περιφερειακή συνεργασία είναι ένα όπλο που θέλει να χρησιμοποιήσει σε πολιτικό επίπεδο σε ότι αφορά κυρίως το Κυπριακό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτές οι εξελίξεις να τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις του Ερντογάν στην Αθήνα για τις οποίες υπήρξε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα ομόλογο του Προκόπη Παυλόπουλο. Και όλα αυτά την ώρα που η Τ/κ πλευρά συνεχίζει τον επικοινωνιακό της αγώνα.

Αυτή τη φορά με τον εκπρόσωπο του Ακιντζί Μπαρίζ Μπουρτζιού που εξακόντισε δριμεία κατηγορώ κατά της Ε/κ πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη προσωπικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα