Το παρασκήνιο της περίεργης τροπολογίας για Μαρωνίτες από ΕΕ

Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων προκαλεί η περίεργη τροπολογία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού, όπου εμπεριέχεται πρόνοια για οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, «στην ευημερία των Μαρωνιτών που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν και όλων των εγκλωβισμένων, όπως συμφωνήθηκε στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης».

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, άφησε αιχμές κατά του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και της Κυβέρνησης, κατηγορώντας τους ότι

με παρεμβάσεις τους, ενέκριναν και προώθησαν την τροπολογία που υπέβαλε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Reimer Boge. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελένη Θεοχάρους μίλησε για ‘μακρύ χέρι’ της Κυβέρνησης στην όλη υπόθεση και προεκλογικές σκοπιμότητες, με στόχο την εξασφάλιση των ψήφων των Μαρωνιτών. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου εξήρε τη διαχρονική στάση του Γερμανού ευρωβουλευτή, κάνοντας λόγο για σεναριολογίες και εικοτολογίες χωρίς αποδείξεις.

Η εν λόγο πρόταση, πάντως, υιοθετήθηκε από την ολομέλεια του Ε.Κ. με 408 ψήφους υπέρ και 204 ψήφους εναντίον. Οι Λευτέρης Χριστοφόρου του ΔΗΣΥ, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή, ενώ ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ και ο Δημήτρης Παπαδάκης της ΕΔΕΚ καταψήφισαν την τροπολογία.

Αιχμές Μαυρίδη

«Πώς είναι δυνατόν να έχει τεθεί μια τροπολογία από τον συνάδελφο, Γερμανό ευρωβουλευτή κ. Reimer Boge, ο οποίος θα τιμηθεί την προσεχή Τρίτη από τον κ. Αναστασιάδη για τις υπηρεσίες τους προς την Κύπρο και αυτός που ανήκει στο ΕΛΚ, την ομάδα στην οποία συμμετέχει ο ΔΗΣΥ, και, όμως, την τροπολογία του δεν την ψήφισε κανείς από τους παρόντες Κύπριους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μαυρίδης, προσθέτοντας πως το γεγονός πως ούτε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ την υπερψήφισε, τον τιμά ιδιαίτερα.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Μαυρίδης είπε πως αυτή η περίεργη φρασεολογία περί ‘επανεγκατάστασης’ των Μαρωνιτών υπό τ/κ διοίκηση γνωστοποιήθηκε στους ευρωβουλευτές μόλις την προηγούμενη μέρα της τροπολογίας από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες. «Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, σας διαβεβαιώνω ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία ενεργούσε κάτω από τις αυστηρές οδηγίες του κ. Κασουλίδη, ο οποίος έκανε και έντονη προσωπική παρέμβαση προκειμένου να υπερψηφιστεί αυτή η συγκεκριμένη τροπολογία με το συγκεκριμένο λεκτικό. Μάλιστα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, κατόπιν επίμονων παρεμβάσεων, με τηλεφωνήματα προσωπικά του κ. Κασουλίδη, προσέγγισε όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας τες να το υπερψηφίσουν», είπε.

«Έδωσε οδηγίες η Κυβέρνηση»

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, αφού ο κ. Boge διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Αναστασιάδη, δεν αποδεχόταν να την αποσύρει. «Επομένως, πήρα την πρωτοβουλία πάνω μου και με επαφές με άλλους Κύπριους Ευρωβουλευτές, πρότεινα τη διακοπή της διαδικασίας και για προφορική τροπολογία του λεκτικού της έκθεσης. Σκοπός μου ήταν να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι εγκλωβισμένοι δεν διαχωρίζονται σε ομάδες και είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

«Ενώ ο Γερμανός ευρωβουλευτής αποδέχτηκε αρχικά τη συγκεκριμένη πρόταση, λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία, με ενημέρωσε ότι, κατόπιν οδηγιών από την Κυπριακή Κυβέρνηση και σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Κασουλίδη, επανήλθε στην επιμονή για υιοθέτηση της αρχικής πρότασης, η οποία τελικά υπερψηφίστηκε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει μιλήσει με τον κ. Κασουλίδη για να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποια άλλη σκοπιμότητα ή σχέδιο, ο κ. Μαυρίδης απάντησε «Δεν έχω δεχτεί να μιλήσω με τον κ. Κασουλίδη, αλλά μίλησα με εκπροσώπους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, που ήταν σε επαφές με τον κ. Κασουλίδη. Μίλησα επίσης και με άλλα άτομα της Κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω πως ήταν προσωπική επιλογή του κ. Κασουλίδη και του Προεδρικού».

Το ‘μακρύ χέρι’ της Κυβέρνησης

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, που απουσίαζε από το ψήφισμα, είπε πως οι Κύπριοι ευρωβουλευτές γνώριζαν την πρόταση και προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάθεσή της. «Το ίδιο έπραξαν και μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, ωστόσο υπήρξε ένα ‘μακρύ χέρι’, ορμώμενο εκ της Λευκωσίας, το οποίο επέβαλε την παραμονή της τροπολογίας με στόχο τη δήθεν ενίσχυση των Μαρωνιτών που θα επέστρεφαν υπό τ/κ διοίκηση, ταυτόχρονα με την πρόταση που είχε ο Ακιντζί. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά τη σαλαμοποίηση του προσφυγικού κόσμου και την προσπάθεια εξασφάλισης των ψήφων της μαρωνίτικης κοινότητας». O κ. Βοge έχει σπίτι σε μαρωνίτικο χωριό και είναι νυμφευμένος με Κύπρια από τη μαρωνίτικη κοινότητα.

Παρέμβαση Λ. Χριστοφόρου

Σε παρέμβασή του στην Πρώτη Εκπομπή, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως οι σεναριολογίες χωρίς αποδείξεις δεν εξυπηρετούν την εθνική μας υπόθεση, αλλά, αντιθέτως, υποβαθμίζουν και συνάδελφους ευρωβουλευτές. «Είναι γνωστή η δράση του κ. Borge υπέρ των δικαίων της Κύπρου και στηρίζει διαχρονικά όλες τις θέσεις μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιοι, εν όψει Προεδρικών, να επιχειρούν να πλήξουν συνάδελφο ευρωβουλευτή».

Ερωτηθείς αν ο Γερμανός ευρωβουλευτής προέβη στην κατάθεση της τροπολογίας χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με την Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως δεν γνωρίζει αν υπήρξαν προσωπικές επαφές. «Εμείς επιχειρήσαμε να κάνουμε μια παρέμβαση για να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό», είπε, προσθέτοντας πως, πρακτικά, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Η κα. Θεοχάρους επανέλαβε πως η παραμονή της πρόνοιας για επανεγκατάσταση υπό τ/κ διοίκηση των Μαρωνιτών, έγινε με παρέμβαση της μακράς χείρας της Κυβέρνησης. Εν κατακλείδι, η κα Θεοχάρους αρνήθηκε τα περί προεκλογικών σκοπιμοτήτων, σημειώνοντας «Παρά τις αγαστές σχέσεις που έχω με την κα. Μαρίνα Κοκκίνου, που είναι σύμβουλος του Αβέρωφ Νέοφύτου για ευρωπαϊκά ζητήματα, και δεν σταματά τον τελευταίο καιρό να προαγάγει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η τροπολογία του Boge για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών και λήψη οικονομικής ενίσχυσης, εντάσσεται στο όλο προεκλογικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα