Το παρασκήνιο ανάμεσα σε Αθήνα & Άγκυρα για την πτήση Τσίπρα

«Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με τη μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας, προκειμένου να επιτρέψει στο αεροπλάνο να πετάξει επάνω από τον δικό της εναέριο χώρο, να ανεφοδιαστεί στο Μποντρούμ (Αλικαρνασό)

και όχι στη Ρόδο.

Όπως αποκάλυψε η ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό και άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο διότι την θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη νήσο, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Έτσι η πτήση προς Ιράν πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στη συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, δόθηκε άδεια υπερπτήσης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.

«Στις 6 Φεβρουαρίου γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς την Άγκυρα για υπερπτήση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό πάνω από την Τουρκία για ανεφοδιασμό στη Ρόδο», είπε χθες ο κ. Καμμένος, εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό. Η απάντηση της Άγκυρας ήταν θετική, υπό την προϋπόθεση να γίνει ανεφοδιασμός του Embraer στο Μποντρούμ, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέθεσε την απάντηση του πρωθυπουργού, μέσω του ΥΠΕΞ. «Δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημά σας για ανεφοδιασμό στο Μποντρούμ». Ακολούθως, κατά τον κ. Καμμένο, έγιναν διαβουλεύσεις μέσω του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και ζητήθηκε άδεια υπερπτήσης από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν.

Ο Υπουργός διαμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη περιοχή. «Το ελληνικά αεροσκάφη κάνουν ανεφοδιασμό στη Ρόδο και τη Λήμνο», είπε.

«Έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα ανεφοδιασμό τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά» επεσήμανε.

Χθες, Δευτέρα, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για υποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «σε παράνομη και παράλογη τουρκική απαίτηση», καταλογίζοντάς του ότι άλλαξε το αρχικό σχέδιο πτήσης και ότι απέκρυψε το γεγονός.

«Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας» αναφέρει απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα