Εγκύκλιος ΥΠΠ απαγορεύει κάμερες σε σχολεία-Τι προβλέπεται

Την απαγόρευση εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησης περιλαμβάνει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

Με αφορμή τον δημόσιο διάλογο αν προβλέπεται ή όχι η εγκατάσταση καμερών έξω από σχολεία, μετά και τον απόηχο της απαγωγής δυο παιδιών από Δημοτικό, το SigmaLive επικοινώνησε με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου.

Στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, τον Ιούλιο του 2015, για την ασφάλεια των δημόσιων σχολείων,

δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος βιντεοπαρακολούθησης.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική εγκύκλιος, η "αυθαίρετη εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, πέραν του γεγονότος ότι δεν συνάδει με την υφιστάμενη πολιτική του Υπουργείου, παραβαίνει τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα τις διατάξεις του Περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Νόμου.

Εμπερικλείει κινδύνους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των μαθητών του σχολείου, εφόσον τέτοιες εγκαταστάσεις επεμβαίνουν στην υλικοτεχνική υποδομή και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων, χωρίς να τυγχάνουν της έγκρισης των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών ασφάλειας.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος, το οποίο ρητά θα καταγράφει μετά τη λήξη του σχολείου, για σκοπούς ασφάλειας κυρίως της δημόσιας περιουσίας.

Είναι καθαρά θέμα Υπουργείου Παιδείας, τόνισε, το αν θα ανοίξει τη συζήτηση με το Γραφείο της Επιτρόπου για ζητήματα συνεχούς παρακολούθησης, όπως είναι δηλαδή οι κάμερες ασφαλείας. Υπάρχει το ρητό ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο αναφέρει ότι δεν γίνεται να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας οι οποίες να καταγράφουν είτε γονείς να αφήνουν παιδιά στο σχολείο είτε τα ίδια τα παιδιά σε στιγμές ιδιωτικότητας εντός του σχολείου.

Δείτε εδώ αυτούσια την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα