Το μυστήριο πίσω από τον ηγέτη του ISIS

Ο 45χρονος ηγέτης των τζιχαντιστών, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, γεννήθηκε στη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ τον Ιούλιο του 1971. Ήταν παιδί μάλλον φτωχής οικογένειας. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται ως ντροπαλό και ουδέτερο παιδί, που απέφευγε τη βία και ήταν παθιασμένο με τη θρησκεία.

Μέχρι τα 33 του χρόνια λένε ότι ζούσε σε ένα δωμάτιο δίπλα στο τζαμί της Tobchi, μιας φτωχογειτονιάς στη δυτική Βαγδάτη, όπου ζούσαν και σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνοι. Η CIA αναφέρει ότι έκανε και διδακτορικό σε ισλαμικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

Όμως,

πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι από νωρίς ο άνδρας αυτός καλλιέργησε ένα μυστηριώδες προφίλ επειδή ήξερε ότι αυτό θα αυξήσει το κύρος του. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν κληρικός της θρησκείας του για πολλά χρόνια, και κανείς δεν ξέρει πότε πραγματικά άρχισε να απεργάζεται την ιδέα μιας επανάστασης και ενός ισλαμικού κράτους.

Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, πάντως, ο Μπαγκνταντι ίδρυσε μαζί με άλλους μια ένοπλη ομάδα, στην οποία ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής Σαρία (του ισλαμικού δικαίου). Ενέταξε την ομάδα του στο Συμβούλιο μουτζαχεντίν του Ιράκ και όταν τo 2006 αυτό μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), εντάχθηκε σε αυτό. Εκτός από υπεύθυνος της επιτροπής Σαρία, τώρα πια ήταν και μέλος της διοίκησης. Στη συνέχεια ή ίσως νωρίτερα συνελήφθη από τους Αμερικανούς κοντά στη Φαλούτζα. Κρατήθηκε δέκα μήνες και απελευθερώθηκε ως «ασήμαντος υπόδικος». Άλλες πηγές αναφέρουν ότι κρατήθηκε μέχρι το 2009. Πάντως στο ίδιο στρατόπεδο είχαν κρατηθεί και άλλοι που αργότερα εξελίχθηκαν σε ηγετικές φυσιογνωμίες στο Ισλαμικό Κράτος.

Ορκίστηκε τον θάνατο

Το Μάιο του 2010, μετά το θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκνταντι, ανέλαβε την ηγεσία του ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Κάτω από την ηγεσία του έγιναν μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 24 επιθέσεις. Μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν την άνοιξη του 2011 ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ορκίστηκε «βίαια αντίποινα για να εκδικηθεί ο ισλαμικός κόσμος το θάνατο του φωτισμένου ηγέτη». Άρχισε ένα κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας με δεκάδες θύματα κάθε φορά.

Έμεινε επικεφαλής του ISI και όταν αυτό επεκτάθηκε στη Συρία το 2013, οπότε ανακοίνωσε το σχηματισμό του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, το ISIL που λέγεται και ISIS ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας. Είπε ότι ενσωματώνονται και οι τζιχαντιστές που ως τότε μάχονταν στον εμφύλιο της Συρίας. Παρά τις αντιδράσεις πολλών που είπαν τότε το ISI να μείνει στο Ιράκ ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι προσεταιρίστηκε το 80% των μη Σύριων μαχητών και εκτόπισε πλήρως τον ηγέτη των Σύριων τζιχαντιστών. Ξέσπασε ένας εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο και νικητής (με πολλά θύματα) βγήκε ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, τον οποίο ναι μεν η Αλ Κάιντα αποκήρυξε, αλλά του οποίου η εξουσία ήταν πια αδιαμφισβήτητη. Είναι πιθανόν αυτό το διάστημα ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι να χρηματοδοτείτο από Σαουδάραβες και σεΐχηδες του Κατάρ και στρατολόγησε πολλούς τζιχαντιστές από αυτές τις περιοχές.

Επικεφαλής στο παγκόσμιο χαλιφάτο

Τον Ιούνιο του 2014, το ISIS ανακοίνωσε «ένα παγκόσμιο χαλιφάτο» με χαλίφη τον ίδιο. Αποφάσισε το κράτος να ονομάζεται πλέον Ισλαμικό Κράτος ώστε να μην περιορίζεται από «τοπωνύμια». Η ανακοίνωση αυτή βρήκε μεγάλες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, από αντίπαλους κληρικούς, πολιτικούς, ομάδες τζιχαντιστών, θεολόγους και ιστορικούς του ισλαμικού κόσμου. Σε ένα βίντεό του, είπε ότι «ενάντια στους εχθρούς μας, εμείς θα βαδίσουμε στη Ρώμη», εννοώντας τη Δύση. Είπε ότι το ισλαμικό κράτος θα φτάσει ξανά μέχρι την Ισπανία και κάλεσε όλους τους πιστούς να μεταναστεύσουν στο χαλιφάτο και να ενταχθούν στο στρατό του.

Το 2014 δημιούργησε και ένα διαδικτυακό περιοδικό, το Dabiq. Την ίδια εποχή τραυματίστηκε από επιδρομές στη Ράκα και κατέφυγε στη Μοσούλη. Σε νέες επιδρομές στη Μοσούλη τραυματίστηκε ξανά και κυκλοφόρησαν φήμες ότι είχε σκοτωθεί.

Σε βίντεό του είπε τότε ότι το κράτος τους δεν θα πεθάνει μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος μαχητής και επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία αποκαλώντας την φίδι.

Γάμοι και «γάμοι»

Τον Αύγουστο του 2015 έγινε νέος θόρυβος γύρω από το άτομό του όταν δήλωσε ότι η σύζυγός του είναι η Αμερικανίδα όμηρος, Kayla Mueller, την οποία μάλλον βίαζε συστηματικά αργότερα είπε ότι η σύζυγός του σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή-, ενώ αλλά πηγές αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε παντρευτεί το 2000 και απέκτησε δύο γιους ή ένα γιο και μία κόρη. Η πρώτη του σύζυγος, με την οποία γνωρίστηκε στο διαδίκτυο, είναι (μάλλον) η Saja al-Dulaimi. Συνελήφθη το 2013 και κρατήθηκε 6 μήνες μαζί με τα παιδιά τους. Απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή αιχμαλώτων -για να ελευθερωθούν οι καλόγριες που είχαν απαχθεί τότε από το ISIS.

Η Saja al-Dulaimi, συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα και πάλι, αυτήν τη φορά στο Λίβανο, επειδή ταξίδευε μαζί με τα τρία της παιδιά με πλαστά διαβατήρια. Αφέθηκαν ξανά ελεύθεροι σε ανταλλαγή με αιχμαλώτους του ISIS το 2015. Οι Λιβανέζοι, είπαν τότε, ότι έκαναν εξέταση DNA και ότι η γυναίκα αυτή ήταν παντρεμένη με το Αμου Μπακρ μόνο για 6 μήνες και είχε μαζί του αποκτήσει μια κόρη -τα άλλα παιδιά είναι από άλλους γάμους της, σύμφωνα με τους Λιβανέζους.

Keywords
Τυχαία Θέματα