Το μηχανογραφημένο σύστημα της ΕΦ και τα ερωτήματα για τις χειροβομβίδες

Υπάρχει μηχανογραφημένο σύστημα στο οποίο είναι καταγραμμένο όλο το υλικό που διαθέτει κάθε μονάδα, στην Εθνική Φορυρά.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα ο Φιλελεύθερος προκύπτει ότι η Εθνική Φρουρά έλαβε στο πλαίσιο σύμβασης 75 χιλιάδες Αιγυπτιακές χειροβομβίδες αμυντικές και επιθετικές. Η παραλαβή τους έγινε το 2009 και το όριο χρησιμοποίησης τους έκπνευσε το 2018 ενώ από το 2016 είχε προκύψει θέμα ελαττωματικής κατασκευής.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 2023 η Εθνική Φρουρά είχε προμηθεύσει με συγκεκριμένο

αριθμό αιγυπτιακών χειροβομβίδων την Ελληνική Δύναμη Κύπρου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το Σίγμα και τις Τομές στα Γεγονότα, ψάχνοντας το θέμα αρμόδια πηγή διαβεβαίωσε ότι υπάρχει στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς μηχανογραφημένο σύστημα στο οποίο είναι καταγραμμένο όλο το υλικό που διαθέτει κάθε μονάδα, από πυρομαχικά μέχρι οπλισμούς και άλλα παρελκόμενα. Στο σύστημα αυτό καταγράφονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τα πυρομαχικά, δηλαδή ημερομηνίες παραγωγής, λήξης, συριακοί αριθμοί κ.ο.κ. Αυτά όπως λέχθηκε ελέγχονται συχνά έτσι ώστε να μη διατηρείται υλικό το οποίο να είναι άχρηστο, ενώ όταν διαπιστώνεται κάτι τέτοιο αυτό είτε καταστρέφεται ή απομακρύνεται. Το σύστημα αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2018-2019.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ακόμη αριθμός Αιγυπτιακών χειροβομβίδων οι οποίες ωστόσο πέρασαν από τους απαραίτητους ελέγχους που προβλέπονται ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται. Τώρα αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών όπως επίσης και το Υπουργείο Άμυνας να τοποθετηθεί επί των όσων γράφονται και λέγονται. 

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: Μπάχαλο και σοβαρές καταγγελίες για πώληση – μαμούθ πυρομαχικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα