Το μέλλον ΕΕ - Τουρκίας συζήτησε ο Τσελίκ στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Επικεφαλής Διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στη ΕΕ Ομέρ Τσελίκ, πραγματοποίησε σήμερα σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρχιτέκτονα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό Φρανς Τίμμερμανς και τον αρμόδιο για το προσφυγικό, αλλά και την απελευθέρωση των θεωρήσεων

Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ξεκίνησε τις συναντήσεις του με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Χαν, νωρίς το πρωί, στο γραφείο του Επιτρόπου. Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά ζητήθηκε από τον Τούρκο Υπουργό και όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος Επίτροπος ενημέρωσε εμπιστευτικά τον Τούρκο Υπουργό για το περιεχόμενο των συζητήσεων των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Μάλτα (Gymnich). Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Γιοχάνες Χαν μετέφερε στον Ομέρ Τσελίκ την ανησυχία των εταίρων για την πορεία που έχει πάρει η Τουρκία, πριν και μετά το δημοψήφισμα, αλλά και τους περιορισμούς που θέτει η ουσία της συνταγματικής μεταρρύθμισης (και η γενικότερη στάση της χώρας) στην ευρωπαϊκή της πορεία. Ο Γιοχάνες Χαν εξήγησε στον Ομέρ Τσελίκ τις θέσεις των εταίρων σχετικά με το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για πάγωμα και πως είναι στο χέρι της ίδιας της Τουρκίας να αλλάξει το αρνητικό για αυτήν κλίμα με πράξεις - μεταφέροντας ουσιαστικά το κλίμα των συζητήσεων του Gymnich.

Ο Ομέρ Τσελίκ είχε στη συνέχεια διμερή συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι, με την οποία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, είχε "μια εις βάθος, ουσιαστική, ειλικρινής, εποικοδομητική και σε φιλικό κλίμα συζήτηση, επί του συνόλου των θεμάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων". Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, "Μογκερίνι και Τσελίκ συζήτησαν το παρόν και το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ σε βάθος και επί της ουσίας".

Στη συνέχεια ο Τούρκος Υπουργός είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς από κοινού με τον Επίτροπο Αβραμόπουλο στο γραφείο του Αντιπροέδρου, ενώ στη συνέχεια ζήτησε και κατ` ιδίαν συνάντηση μόνο με τον Επίτροπο Αβραμόπουλο με τον οποίο και συζήτησε για περίπου άλλη μια ώρα, για θέματα που άπτονται της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Η πάγια θέση για το θέμα των θεωρήσεων είναι πως ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα είναι να ολοκληρώσει η Τουρκία όλα τα προαπαιτούμενα, περιλαμβανομένου του θέματος της τρομοκρατίας. Τα κριτήρια πρέπει δε να εκπληρωθούν έναντι όλων. Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να παράσχει στην Τουρκία νομική και τεχνική βοήθεια για το θέμα, όχι όμως και να κάνει εκπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα