Το Κυπριακό, η ένταση, η επιστολή ΠτΔ και η στάση του ΑΚΕΛ

Η ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σήμερα σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των δυο πλευρών, βρέθηκε το ζήτημα του Περιουσιακού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιοδήποτε θετικό σημείο προόδου, ενώ χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση ατόμου που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται, ωστόσο, τα πράγματα είναι δύσκολα».

Όπως πληροφορείτε το Sigmalive,

σε επίπεδο τεχνοκρατών δεν έγινε καμιά συζήτηση σε σχέση με την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, ζήτημα το οποίο εκτός απροόπτου θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί την Πέμπτη.

Εκτός απροόπτου στη συνάντηση της Πέμπτης, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του Περιουσιακού, αφού πρώτα ενημερωθούν από τους διαπραγματευτές οι Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Η Επιστολή Αναστασιάδη προς το Γ.Γ. ΟΗΕ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το λεκτικό της επιστολής Αναστασιάδη κινείται σε έντονο ύφος και απαριθμεί όλα τα σημεία στα οποία η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να διαμηνύσουν στην Τουρκία, ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλητικές ενέργειες κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν πραγματικά θέλει λύση, γιατί με τη στάση της δεν υποβοηθά τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς απειλών και παραβιάσεων από την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί εντός Μαΐου, τόσο μεταξύ Τσίπρα και Γκουτέρες, Αναστασιάδη-Ακιντζί-ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, Αναστασιάδη-Ακιντζί-αξιωματούχων της Κομισιόν, Ερντογάν-Τραμπ, όσο και η Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, δείχνουν τα περιθώρια παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιτραπεί η εκδήλωση θερμού επεισοδίου στην Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΑΚΕΛ: Η διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας περνά από τη σωστή διαχείριση του Κυπριακού

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να καταγγέλλει τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό όπως αυτή εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς θεωρεί ότι η μετάλλαξη του Νίκου Αναστασιάδη, γίνεται για συγκεκριμένες προεκλογικές σκοπιμότητες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταλλάχθηκαν λόγω επερχόμενων εκλογών, αναφέρουν στο ΑΚΕΛ. Χαρακτηριστικά υπενθυμίζουν, τον ενταφιασμό των ιδεών Γκάλι από το Γλαύκο Κληρίδη, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια στήριξης στον Γιώργο Βασιλείου, τους S300, με τεράστιο κόστος, με εκλογή όμως Κληρίδη, με μια πλήρη και πάλι μετάλλαξη, με τον Ντενκτάς να βάζει στο τραπέζι ότι ιδέες ήθελε. Την μετάλλαξη, όπως λένε του Νίκου Αναστασιάδη από το Σεπτέμβριο του 2009 και μετά αλλά και την πρόσφατη με τις κατηγορίες εναντίον Έιντε.

Θεωρούν ως μεταμόρφωση την αντίδραση του Προέδρου ενάντια στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και τις δηλώσεις Χριστοδουλίδη, περί δήθεν επιδιαιτησίας του ΟΗΕ, σε σχέση με τις μη δεσμευτικές ιδέες του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι αυτό που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τις ιδέες Γκουτέρες, είναι ότι θα πρέπει να συναινέσουν και οι δυο πλευρές για να μεταφέρει ο Έιντε τις ιδέες αυτές και δεν υπάρχει ζήτημα πίεσης ή δέσμευσης των πλευρών σε κάτι τέτοιο. Είναι ορατός ο κίνδυνος της κατάρρευσης των συνομιλιών, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, ακόμα και με επίρριψη ευθυνών, για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και τι κάνουμε.

Επισημαίνουν επίσης ότι η διαφωνία δεν έχει να κάνει με την καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ξεκάθαρα με την επιμέρους στάση του Πρόεδρου Αναστασιάδη. Σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής, το ΑΚΕΛ, θεωρεί ότι πρώτα αποστέλλεις την επιστολή και μετά γνωστοποιείς το περιεχόμενο δημοσίως και όχι αντίθετα. Το ότι ο Πρόεδρος το κάνει αντίθετα, αναφέρουν στο ΑΚΕΛ, δείχνει τη μετάλλαξη του Προέδρου για μια ακόμα φορά.

Ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να λειτουργήσει με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξασφαλίζει τόσο ότι δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο, όσο και ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες στην ε/κ πλευρά σε ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, στο ΑΚΕΛ, επιμένουν να ζητούν από τον Πρόεδρο να μείνει προσηλωμένος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να μην κάνει δημόσιες τοποθετήσεις που να βλάπτουν ενδεχομένως την εικόνα της δικής μας πλευράς στα μάτια του διεθνούς παράγοντα

Keywords
Τυχαία Θέματα