Το κόμμα είναι το παν

Ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για το εκλογικό μέτρο
….ΤΟ ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ότι ο πολίτης είναι το άπαν, αλλά τα κόμματα είναι αυτά που αποτελούν τα κύτταρα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου

Τις δικές τους ξεχωριστές απόψεις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με αφορμή την παρουσίαση των ευρημάτων της δημοσκόπησης που διεξήγαγε την προηγούμενη βδομάδα το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της εφημερίδας «Σημερινή». Η εκδήλωση, που

τελούσε υπό την αιγίδα του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, έφερε τον τίτλο «Εκλογικό Μέτρο: Παν Μέτρον Άριστον», πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφίδου, ο Δρ Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κοινωνιολόγος Δρ Νίκος Περιστιάνης.

Υπενθύμιση ευρημάτων
Σε πρώτο στάδιο, ο καθηγητής Περιστιάνης έκανε λόγο για διαφορά αντίληψης της δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον βαθμό συμμετοχής στη δημοκρατία, που αξιώνουν τα μικρά κόμματα και στον βαθμό αποτελεσματικότητας της δημοκρατίας, που επικαλούνται τα μεγάλα κόμματα για να στηρίξουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Περιστιάνη, αυτό που έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της συμμετοχής και επομένως το ερώτημα που έθεσε για προβληματισμό ήταν κατά πόσον η αλλαγή στο εκλογικό μέτρο εξυπηρετεί αυτό τον στόχο.

Η δημοκρατία για να δουλέψει, σημείωσε, δεν μπορεί να λαμβάνει υπόψη το κάθε άτομο, τις χιλιάδες, τα εκατομμύρια άτομα που υπάρχουν. «Πρέπει να καταφέρει να συμμαζέψει τις απόψεις σε ένα σύνολο, να τις συνδυάζει και να τις συνταιριάζει», είπε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως το ζητούμενο δεν είναι να μπουν τα μικρά κόμματα μέσα στη Βουλή, αλλά να έχουν λόγο και όλες οι μικρές ομάδες, έστω και αν αυτές δεν επιδιώκουν να μπουν στη Βουλή.

Αποτελεσματική συμμετοχή
Ακολούθως, η γενική διευθύντρια της Insight Market Research Χριστίνα Κοκκάλου παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία υπενθυμίζεται πως οι πολίτες είναι θετικοί στην αλλαγή του εκλογικού μας συστήματος, διαφωνώντας ωστόσο στην αύξηση του εκλογικού μέτρου, όπως αυτή προωθείται από τα δύο μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ). Αντιθέτως, οκτώ στους δέκα Κύπριους ζητούν την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας. Η πλειοψηφία, μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, πιστεύει ότι αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει τη Δημοκρατία, ενώ παράλληλα θα μειώσει την αποχή, η οποία μεγαλώνει.

Υπαρξιακό πρόβλημα η αποχή
Από πλευράς κομμάτων, πρώτος τον λόγο έλαβε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, σημείωσε αρχικά πως το θέμα της αποχής είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη δημοκρατία. Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού μέτρου, παρατήρησε ότι σε προηγούμενες εποχές, όταν επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο, δεν έγιναν παρόμοιες έρευνες. Όσον αφορά το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε πως το κόμμα του είναι ευνοϊκό στο να γίνει η συζήτηση, αλλά σε δοκιμαστικό επίπεδο. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις.

Συστημική η κρίση
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος σημείωσε πως θα ήταν χρησιμότερο η συγκεκριμένη συζήτηση να γινόταν πιο έγκαιρα. Για το ποσοστό του εκλογικού μέτρου, συγκεκριμένα, δήλωσε πως δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο, το οποίο θα ήταν ικανοποιητικό, και είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διότι η όποια αλλαγή, είπε, επηρεάζει κομματικές παραμέτρους, ενδεχόμενους νέους σχηματισμούς και διακυβεύονται συγκεκριμένα ιδεολογικά και οικονομικά συμφέροντα. Σχετικά με την απαξίωση των πολιτών προς τα κόμματα, και ο κ. Γεωργίου μίλησε για συστημική κρίση, ενώ παράλληλα σημείωσε πως ακόμα και η εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας δεν θα είναι ικανή συνθήκη για να επιλύσει τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρότεινε το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε πως το διακύβευμα είναι από τη μια η ικανοποιητική εκπροσώπηση πολιτικών σχημάτων υπαρκτών στην κοινωνία, και από την άλλη μια αποδοτικότητα στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το κοινοβούλιο. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η δήλωση του κ. Γεωργίου, που σε μια αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος τοποθέτησε τον πολίτη στο επίκεντρο της δημοκρατίας, είπε: «Εμείς (ΑΚΕΛ) δεν θεωρούμε ότι ο πολίτης είναι το άπαν. Τα κόμματα είναι τα κύτταρα της Δημοκρατίας».

Κρύβονται οικονομικά συμφέροντα
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησε για την ανάγκη μεταφοράς των συζητήσεων των επιτροπών της Βουλής μέσα στα πανεπιστήμια, ούτως ώστε να δοθεί το κίνητρο στους νέους να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα, επεσήμανε πως τα δύο μεγάλα κόμματα ελέγχουν το 70% του κοινοβουλίου και διερωτήθηκε κατά πόσο φταίει το υπόλοιπο 30%, και συγκεκριμένα τα μικρά κόμματα του 1% και 2% για την κακή λειτουργία του θεσμού. Αναφερόμενη στα κακώς κείμενα του κοινοβουλίου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι βουλευτές από συγκεκριμένη επαρχία δεν έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει ούτε μια πρόταση νόμου. Επιπλέον, υπογράμμισε πως πίσω από την προσπάθεια αύξησης του εκλογικού μέτρου κρύβεται κομματικό και οικονομικό όφελος (κρατική χορηγία) και όχι η ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Χρειάζονται οι ενοχλητικοί
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος μίλησε για ζήτημα ελευθερίας και αντιφάσεις μεταξύ αναλογικότητας και εκπροσώπησης. Ο κ. Ευσταθίου υπενθύμισε επίσης τα λόγια του Γάλλου πολιτικού Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τους ενοχλητικούς είπε: « Αυτούς τους θέλουμε. Ιδιαίτερα αυτούς. Αυτοί λειτουργούν σαν ξυπνητήρι.

Ωκεανός λαϊκισμού
Ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ σημείωσε πως τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού επιχείρησαν πρώτα τον «οικονομικό στραγγαλισμό» των μικρών κομμάτων, στη συνέχεια προχώρησαν στην «καρατόμηση». Απαντώντας σε υπόνοιες που άφησαν προηγούμενοι ομιλητές για λαϊκισμό των μικρών κομμάτων, ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε πως ο λαϊκισμός των μεγάλων κομμάτων είναι ωκεανός σε σχέση με τις σταγόνες των μικρών. Δεν είναι θέμα ποσοστού, πρόσθεσε, αναφορικά με τον εκλογικό μέτρο, αλλά θέμα δημοκρατίας και πολυφωνίας.

Κουτσουρεύουν τη Δημοκρατία
Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου υπογράμμισε με τη σειρά της πως η αλλαγή του εκλογικού μέτρου ισοδυναμεί με κουτσούρεμα της Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε πως γίνεται προσπάθεια για μείωση της δουλειάς των μονοεδρικών κομμάτων. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι φωνές των μικρών κομμάτων φαίνεται πως ενοχλούν κάποιους που επιθυμούν την επαναφορά του παλαιοκομματισμού και του δικομματισμού.

Αντιδημοκρατική εκμετάλλευση
Τέλος, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης υπογράμμισε τον λανθασμένο χρονισμό της απόφασης για αλλαγή του εκλογικού μέτρου, τονίζοντας πως η ανίερη συμμαχία ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ δεν είναι δημοκρατική, αλλά εκμετάλλευσης της δημοκρατίας με αντιδημοκρατικό τρόπο. Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των θεσμών. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε περιορισμένη συζήτηση και δευτερολογία των καλεσμένων. Σε τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδης, που παρέστη στην εκδήλωση, υποστήριξε πως η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού μέτρου αποτελεί η άνοδος του ΕΛΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα