Επανέρχεται δυναμικά η ΤΟΤΑL

Πιθανή η εμπλοκή του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού και σε άλλα οικόπεδα πέραν του 11
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης συνεχίζεται και ενισχύεται ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συστήνοντας υπομονή

Συνάντηση με τον επικεφαλής των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΤΟΤΑL πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου και του εκφράστηκε εκ νέου το

ζωηρό ενδιαφέρον της εταιρείας για την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο αξιωματούχος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού επέλεξε να μην προβεί σε σχετικές δηλώσεις, ενώ από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «η εταιρεία εξέφρασε το ζωηρό της ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, ειδικότερα μετά τα αποτελέσματα εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου στο κοίτασμα Ζορ», λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα αποτελέσματα από τις γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες που διεξήγαγε πρόσφατα η εταιρεία εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συντονισμό με ΤΟΤΑL
Κληθείς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση, κατά συνήθη πρακτική, δεν θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση γεγονότων και εξελίξεων αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, προτού συγκεκριμενοποιηθούν. «Και στο παρελθόν ακολουθήσαμε την ίδια πρακτική και είδατε χθες κάποιες εξελίξεις, οι οποίες, θεωρώ, είναι ιδιαίτερα σημαντικές», είπε. Ερωτηθείς αναφορικά με τα αποτελέσματα των ερευνών της ΤΟΤΑL, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτά γνωστοποιήθηκαν από την εταιρεία στο αρμόδιο Υπουργείο και κατ' επέκταση στην Κυβέρνηση.

Σύντομα οι ανακοινώσεις
Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τις εξελίξεις στα ενεργειακά «θετικές», προσθέτοντας ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά ενισχύεται. «Εργαζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να υπάρξουν και άλλες συγκεκριμένες ανακοινώσεις», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συστήνοντας υπομονή για μελλοντικές ανακοινώσεις που θα παρθούν κατόπιν συγκεκριμένων αποφάσεων.

Πράξεις και όχι λόγια
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Λευκωσίας θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ευρύτερες εξελίξεις και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώραν στην περιοχή. Αναφορικά με την πρόσφατη ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ από την ΕΝΙ, ισχυρίστηκε ότι αυτή άλλαξε τα δεδομένα, αναβαθμίζοντας ενεργειακά την περιοχή. «Ένας ενεργειακός σχεδιασμός για να είναι ορθός, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

Γεωτρήσεις και Κυπριακό
Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο διεξαγωγής γεωτρήσεων εκ μέρους της ΤΟΤΑL εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης συνεχίζεται και ενισχύεται. Όταν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις και ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, θα τις ανακοινώσουμε. Για τέτοια σοβαρά θέματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε δημόσια, και να πράττουμε περισσότερα και να λέμε λιγότερα».

Απαιτείται επίσπευση
Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας χθες στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφορικά με την αγορά μεριδίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» από την εταιρεία British Gas (ΒG), δήλωσε πως μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, η εταιρεία θα δει και εκείνη το σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο μέχρι στιγμής ήταν εμπιστευτικό μεταξύ Κυβέρνησης και αδειούχων στο τεμάχιο 12.

«Οι ίδιοι προφορικά λένε ότι έχουν κάποιες σκέψεις, κάποιες ιδέες για να επιταχύνουμε ή ακόμη και να σμικρύνουμε τον χρόνο και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που χρειάζονται. Θα δούμε τι θα μας παρουσιάσουν, όλα θα εξαρτηθούν αν οι ίδιοι βλέπουν κάποιους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε, αλλά αυτή τη στιγμή είναι προς το συμφέρον όλων -πολιτών και αγοραστή- να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί και η τιμή που έχει δημοσιοποιηθεί είναι πολύ σχετική με τον χρόνο», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Η αξία της «Αφροδίτης»
Όσον αφορά την αξία του Οικοπέδου 12, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε: «Θα ήθελα να εξηγήσω ότι οι πράξεις που γίνονται είναι με σημερινές τιμές. Μπαίνει ένα εκπτωτικό επιτόκιο 10%, κοιτάει μπροστά 10-15 χρόνια, που είναι η ζωή ενός κοιτάσματος συνήθως για εκμετάλλευσή του, και γίνεται μια έκπτωση της τάξης του 10% για να φτάσουμε στις σημερινές τιμές. Και η τιμή που πρότεινε η Delek, η οποία επίσης είχε δημοσιοποιηθεί, ήταν κάπου εκεί λίγο πιο ψηλά από αυτήν που έκλεισε η πράξη με την BG, κάτι που δεικνύει και τη στρατηγική σημασία που έδωσε η Noble σε αυτήν την πράξη και όχι την οικονομική, αλλά η αξία ενός κοιτάσματος μπαίνει με net present value».

Εκμετάλλευση το 2020
Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα για αξιοποίηση του κοιτάσματος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι προσβλέπει σε επιπρόσθετη εμπλοκή της BG στη διαδικασία και «αφού συναφθούν μακροχρόνια συμβόλαια, υποσχόμαστε ότι από το 2020, ας πούμε, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε αέριο για 10-12 χρόνια και θα παραδίδουμε κάθε μήνα τόσες ποσότητες και η τιμή θα είναι αυτή, αφού υπογραφούν αυτά τα συμβόλαια. Εκείνη είναι και η στιγμή που παίρνεται η απόφαση. Έχω τον πελάτη και αρχίζω να κατασκευάζω τις υποδομές που, όπως έχω πει, είναι πολύ δαπανηρές», εξήγησε.

45-60% το ποσοστό κερδών
Ερωτηθείς για το ποσοστό των κερδών που θα αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα συμβόλαια, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε: «Το ποσοστό, επιτρέψετε μου να μην το αναφέρω. Να πω μόνο ότι κυμαίνεται από 45-60% αναλόγως της χρονικής περιόδου. Διότι στην αρχή της χρονικής περιόδου ενός συμβολαίου, αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν πίσω τα έξοδα τα οποία έχουν επωμιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οπότε στην αρχή το μερίδιο της δημοκρατίας είναι χαμηλότερο και ανεβαίνει όσο περνούν τα χρόνια». Τέλος, αναφερθείς στις επαφές με την ΤΟΤΑL, δήλωσε πως θα συζητήσουμε για το τεμάχιο 11 που κατέχει, και την πιθανή συμμετοχή της και σε άλλα τεμάχια».

Ψήφος εμπιστοσύνης
Ως ψήφο εμπιστοσύνης για τα θέματα ενέργειας της Κύπρου, χαρακτήρισε χθες την εξαγορά από την BG του 35% του μεριδίου της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή τονίζει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους και αποτελεί το πρώτο στάδιο της εφαρμογής των στρατηγικών σχεδιασμών της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο.

«Μην διαγράφετε το τερματικό»
Με τη σειρά του το ΑΚΕΛ επεσήμανε χθες ότι η συμφωνία με την BG αποτελεί ουσιαστικά ακόμα ένα σημαντικό βήμα, ώστε να καταφέρει η Noble να αναπτύξει το κοίτασμα «Αφροδίτη», υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ προειδοποίησε παράλληλα την Κυβέρνηση ότι η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» δεν πρέπει να θεωρηθεί και ως η ευκαιρία να ακυρωθεί οριστικά η προοπτική της δημιουργίας του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Να επαναρχίσουν οι γεωτρήσεις
Χαιρετίζοντας την εμπορική συμφωνία με τη βρετανική BG, το ΔΗΚΟ κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκρίνει τη συμφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες και να συμβάλει άμεσα στην επανέναρξη των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρώτη τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της TOTAL.

Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες
Σε σχετικές ανακοινώσεις προχώρησαν και οι Οικολόγοι, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών διαψεύδει τις αρνητικές προβλέψεις για την ΑΟΖ. Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωσή της σημειώνει πως πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που διαψεύδει όσους στην Κύπρο, για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων, χαρακτήριζαν το φυσικό μας αέριο ως «άνθρακα ο θησαυρός».

Keywords
Τυχαία Θέματα