Το κατοχικό καθεστώς "κλείνει" το μάτι σε 16.000 πρόσφυγες

H πιθανότητα να δοθεί σε 16.000 πρόσφυγες με το Άνοιγμα των Βαρωσίων, η ευκαιρία να επιστρέψουν έστω και με Τ/κ διοίκηση, προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Λευκωσία αν στο ζήτημα με τους μαρωνίτες θεωρεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, στό ζήτημα με τα Βαρώσια θεωρείται σίγουρο ότι ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων θα επιθυμίσει την επιστροφή.

Σύμφωνα με τη ‘Μιλιέτ’, που έχει τίτλο «Βήματα-έκπληξη στο νησί», ξεκίνησε ήδη η πρωτοβουλία από το Μουσταφά Ακιντζί για μονομερές άνοιγμα της κλειστής πόλης αλλά υπό τ/κ διοίκηση.

Η πρωτοβουλία αυτή

αναφέρει το δημοσίευμα συζητήθηκε μάλιστα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι είπαν στην τ/κ ηγεσία ότι αν μία τέτοια κίνηση αποτελέσει βήμα προς τη λύση, τότε θα τη στηρίξουν.

Το θέμα συζητείται από παλιά. Το 2012 ο Έρογλου είχε ετοιμάσει ένα πακέτο για άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, αλλά επειδή ξέσπασε η κρίση της Συρίας, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το θέμα ξανασυζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα, ο οποίος αντέδρασε θετικά και έδωσε το ‘πράσινο φως’.

Τα λεφτά όμως έίναι πολλά καθώς εκτιμάται πως για να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση η πόλη και να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζονται περίπου 5 δις δολάρια, ενώ η διαδικασία επιστροφής μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται έγγραφο με νομική τεκμηρίωση, στο οποίο θα εξηγείται πως άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα σημαίνει επέκταση της κατοχής. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη κρατική τηλεόραση. Επιπρόσθετα, ο υπουργός αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καταγγελία των Τουρκικών προθέσεων, στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η αποδοχή του ποσοστού της τάξης του 29,2% από την τ/κ πλευρά προκάλεσε πανικό στην ε/κ πλευρά στο Μοντ Πελεράν.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από όλους να αποχωρήσουν από την αίθουσα συσκέψεων, ενώ μου δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος», ισχυρίστηκε ο κ.

Ακιντζί. Για το ζήτημα των εγγυήσεων στο Κραν Μοντανά είπε ότι Η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά μετέβησαν στο Κρανς Μοντάνα με την πεποίθηση ότι η τουρκική πλευρά δεν θα πραγματοποιούσε άνοιγμα στο ζήτημα των εγγυήσεων.

Δείτε επίσης: Φ.Φωτίου: 150 αιτήσεις για μετεγκατάσταση στον Κορμακίτη

Keywords
Τυχαία Θέματα