Το ΓεΣΥ πήγε Προεδρικό

Ξεκίνησαν οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους εμπλεκομένους στην Υγεία
Μη βιώσιμο θα είναι το ΓεΣΥ, βάσει των μέχρι στιγμής προγραμματισμών, σύμφωνα με μελέτη του ΠΙΣ

Τις πρώτες, από μία σειρά επαφών, με τους σημαντικότερους εταίρους για τα ζητήματα της Υγείας ξεκίνησε, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να προωθηθούν διάφορα τρέχοντα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε χθες συναντήσεων, στις οποίες συζητήθηκαν τα εκκρεμούντα ζητήματα στον τομέα της Υγείας.

Παρουσίασαν τα πορίσματα
Έχοντας τα πορίσματα

της μελέτης που πραγματοποίησε, σύμφωνα με τα οποία το ΓεΣΥ όπως προγραμματίζεται να εφαρμοστεί δεν θα είναι βιώσιμο, μετέβη χθες στο Προεδρικό αντιπροσωπία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), επικεφαλής του Προέδρου του Πέτρου Αγαθαγγέλου. Ο ΠΙΣ, αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης, μέσω της οποίας εγείρει κάποια ζητήματα που απασχολούν πρωτίστως τα μέλη της ιατρικής κοινότητας για τις επικείμενες αλλαγές στο σύστημα υγείας, παρέδωσε τη μελέτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση έγινε «σε κλίμα καλής θέλησης από όλους, για να ακουστούν οι προβληματισμοί που έχουν εγερθεί από την αποπεράτωση της μελέτης, με στόχο και σκοπό να προχωρήσει η μεταρρύθμιση με τέτοιες πρακτικές που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή του πολυπόθητου σχεδίου Υγείας».

Συνέχισε λέγοντας ότι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε μια κατ' αρχήν παρουσίαση των βασικών πτυχών της μελέτης, η οποία καταθέτει εποικοδομητικές εισηγήσεις, παραδοχές και προβληματισμούς, ούτως ώστε σιγά-σιγά να γίνει εφικτή η εφαρμογή και η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου υγείας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αγαθαγγέλου επεσήμανε ότι «οι εισηγήσεις και οι οποιεσδήποτε διαφωνίες δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη, αλλά γίνονται για να βελτιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα προβλήματα που υπάρχουν, μέσω ενός ειλικρινούς δημοκρατικού διαλόγου.

Ανταλλαγή απόψεων
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε σχετικά ότι έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να διασαφηνιστούν τα ζητήματα που εκκρεμούν και να προωθηθούν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ.

Ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και αν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Υγείας ο κ. Παμπορίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχει θέσει χρονοδιάγραμμα και επ' αυτής της βάσης κινούνται οι οποιεσδήποτε ενέργειες. Τόνισε, δε, ότι δεν εξαρτάται το θέμα μόνο από την Κυβέρνηση αλλά και από τη Βουλή.

Τα είπε με Κοινωνική Συμμαχία
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με αντιπροσωπία της Κοινωνικής Συμμαχίας, με την οποία υπήρξε ταύτιση απόψεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και με τη συμμετοχή οργανώσεων που συναποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, μεταξύ άλλων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και της Οργάνωσης Παραπληγικών.

Συμπληρωμές και συνεισφορές
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας και Πρόεδρος της παγκύπριας ομοσπονδίας πασχόντων και φίλων Μάριος Κούλουμας, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τα θέματα τα οποία εκκρεμούν όσον αφορά την προώθηση των δύο νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας, όπως τα θέματα των συνεισφορών και των συμπληρωμών. Όπως επεσήμανε ο κ. Κούλουμας, συμφωνήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή όσον αφορά στις συνεισφορές, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν στο πλαίσιο των αναλογιών που είναι στον νόμο του 2001.

Όσον αφορά στις συμπληρωμές, σύμφωνα με τον κ. Κούλουμα, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμφωνήθηκε ότι δεν θα πρέπει αυτές να επιβαρύνουν τον χρήστη, δηλαδή αυτούς οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το σύστημα περισσότερο, τους ασθενείς και τους χρόνια πάσχοντες.

Τέθηκαν, ακόμα, τα εργασιακά θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για τα οποία, όπως είπε ο κ. Κουλούμας, θα πρέπει μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να βρεθούν οι χρυσές τομές και να επιλυθούν οι εργασιακές διαφορές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «εάν όλα αυτά γίνουν σωστά και μέσα σ' ένα εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνηθούν, τότε, θα ανοίξει ο δρόμος για προώθηση των δύο νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής και ψήφισή τους».

Παρέδωσαν υπόμνημα
Όπως ανέφερε, η Κοινωνική Συμμαχία θα συνεχίσει τις επαφές της με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να απαιτήσει να προχωρήσουν στην ψήφιση των δύο νομοσχεδίων.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ στον Πρόεδρο, τον καλεί να ασκήσει τη μέγιστη επιρροή του προς όλα τα πολιτικά κόμματα, έτσι που να ολοκληρωθεί σύντομα ο διάλογος για τα δύο νομοσχέδια.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι, στο πλαίσιο του διαλόγου που ακολουθεί, θα πρέπει να ρυθμιστεί το ύψος των συνεισφορών των εμπλεκόμενων πλευρών στη βάση των υφιστάμενων αναλογιών, ενώ σε σχέση με το θέμα των συμπληρωμών αναφέρεται πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτές θα έχουν «αποτρεπτικό» και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με υψηλές συμπληρωμές αυτοί που χρειάζονται περισσότερο το ΓεΣΥ.

Συνεχίζονται οι επαφές
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να μεταβούν στο Προεδρικό αντιπροσωπία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) καθώς και αντιπροσωπία της ΠΑΣΥΔΥ με εκπροσώπους του κλάδου των νοσηλευτών. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μετά την απόρριψη από τους νοσηλευτές του προσχεδίου των προτάσεων που το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα της αυτονόμησης των νοσοκομείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει νέα πρόταση στο τραπέζι στην συνάντηση της Παρασκευής. Με αυτή την πρόταση θα γίνει προσπάθεια για ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών για ένταξη στις επιστημονικές κλίμακες του Δημοσίου, κάτι που αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά τους.

Ειδικότερα, μέσω αυτής της πρότασης, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια ικανοποίησης της οικονομικής πτυχής τού αιτήματος των νοσηλευτών για ένταξη στην κλίμακα Α8. Παρ’ όλ’ αυτά, υπενθυμίζεται ότι, αν και οι νοσηλευτές έθεσαν επί τάπητος ακόμη και το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, εντούτοις τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Υγείας υποστήριξαν ότι η πλήρης ένταξη των νοσηλευτών του Δημοσίου στην εν λόγω κλίμακα Α8 θα οδηγήσει σε τεράστια οικονομικά προβλήματα το κράτος.

Κατέθεσε προτάσεις η ΕΔΕΚ
Τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο αρχηγός της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Σιζόπουλου και στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε ότι κατέθεσε ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρώτο στάδιο σε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και σε δεύτερο στάδιο σε επιστημονική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας.

Επεσήμανε πως «η περίοδος αυτή για τον τομέα της Υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, οι πολίτες βιώνουν πια την αδυναμία του δημόσιου τομέα να ικανοποιήσει τις άμεσες ανάγκες και προτεραιότητες στα θέματα της υγείας και η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων».

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως ανεξάρτητα αν η ΕΔΕΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να συνδράμει τις προσπάθειες που κινούνται προς την κατεύθυνση της όσον το δυνατόν γρηγορότερης βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα της υγείας, αλλά και της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. «Είμαστε έτοιμοι εκεί και όπου διαπιστώνουμε θετικά βήματα από την πλευρά της Κυβέρνησης προς αυτές τις κατευθύνσεις να τις στηρίξουμε με αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα αν είμαστε ένα κόμμα που κινούμαστε στον χώρο της αντιπολίτευσης» κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Δεύτερη καταγγελία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε δεύτερη καταγγελία εναντίον συγκεκριμένου γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προχώρησε η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ). Ερωτηθείς για το θέμα, μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Συμμαχίας, ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης είπε ότι, για δεύτερη φορά, έλαβε ενυπόγραφη καταγγελία εναντίον συγκεκριμένου γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τόσο για τον τρόπο συμπεριφοράς του όσο και για την κακή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχει.

«Κάναμε την πρώτη καταγγελία το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και έχουμε προχωρήσει με δεύτερη καταγγελία και αυτή είναι πολύ χειρότερη από την πρώτη, αφού ο ασθενής -όπως ισχυρίζεται στην καταγγελία του- νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο εδώ και μήνες λόγω ιατρικής αμέλειας», ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης.

Όπως είπε, «ο συγκεκριμένος γιατρός στο παρελθόν έχει καταγγελθεί, προφορικά τουλάχιστον, αρκετές φορές από μέλη μας, έχουμε μεταφέρει τα παράπονα στους αρμοδίους, αλλά φαίνεται ότι αυτό το δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς επιτρέπει σε κάποιους να κάνουν κατάχρηση της δουλειάς τους εις βάρος των ασθενών, αλλά και των πολλών ικανών και υπεύθυνων γιατρών στον δημόσιο τομέα».

Keywords
εν λόγω, βουλη, συμμετοχή, σεκ, πεο, δεοκ, επιρροή, νέα, εδεκ, κυπρος, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργιες σημερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, νίκος αναστασιάδης, κομματα, αποτελεσματα, το θεμα, θεμα, κυπρου, περιοδος, πλαισιο, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υψος, αδυναμια, βρισκεται, γινει, γινονται, δευτερο, δεοκ, δημοσιο, δηλωσεις, δρομος, εγινε, εδεκ, ειπε, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επιρροή, ζωης, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, κομμα, λογο, μηνες, παρουσιαση, πεο, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, σεκ, συντομα, σειρα, συμμετοχή, τομη, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, φορα, χρυση, χρυση τομη, βηματα, δημητρης, εφαρμογη, ειμαστε ενα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, μελετη, νοσοκομειο, πληροφοριες, θεματα, θετικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα