Αυξάνεται το ενοίκιο των τουρκοκυπριακών περιουσιών

Μελέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των περιουσιών
Οι περιουσίες αυτές δόθηκαν από το 1993 με ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο σε πρόσφυγες ή μη για σκοπούς συντήρησής τους και πολλοί από τους ενοικιαστές προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις σε αυτές

Το θέμα της αύξησης του ενοικίου τουρκοκυπριακών περιουσιών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως εξοχικές κατοικίες από Ελληνοκύπριους χρήστες, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Οι περιουσίες αυτές δόθηκαν από το 1993 με ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο σε πρόσφυγες ή μη για σκοπούς συντήρησής τους και πολλοί από τους ενοικιαστές

προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις σε αυτές. Πριν από λίγο καιρό οι χρήστες ειδοποιήθηκαν ότι το ενοίκιο θα αυξηθεί και καλούνται να υπογράψουν για τον σκοπό αυτό ένα νέο συμβόλαιο.

Οικονομική επιφάνεια
Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχαν από τον Ματθαίο Οικονομίδη εκ μέρους του Κηδεμόνα Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, έγινε μελέτη από το Υπ. Εσωτερικών για την εν γένει διαχείριση των τ/κ περιουσιών. «Θεωρούμε σημαντική παράμετρο να ενημερωθούμε για το τί περιλαμβάνει αυτή η μελέτη, πώς έχει καταλήξει στην αύξηση των ενοικίων, τί παραμέτρους έχει λάβει υπ' όψιν, γιατί σίγουρα οι παράμετροι αυτοί δεν μπορούν να εξεταστούν ισοπεδωτικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι διαφορετικά ποσά ξοδεύτηκαν για τη συντήρηση της κάθε κατοικίας, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν, όπως και το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο κόσμος έχει κάνει τέτοιες επενδύσεις στο σπίτι, οι οποίες δεικνύουν ανθρώπους που έχουν μια οικονομική επιφάνεια. Είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου, όταν κατατεθεί στην Επιτροπή η σχετική μελέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανέφερε, ακόμα, ότι θα ζητήσουν από τον Υπουργό Εσωτερικών να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς τους ενοικιαστές, μέχρι να γίνει η σχετική ενημέρωση και να διαφανεί ότι ο κηδεμόνας βασίστηκε σε λογικά κριτήρια. Η κ. Κουκουμά ανέδειξε παράλληλα το γεγονός ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για τις αυξήσεις ήταν μονομερής, χωρίς διαβούλευση με τους επηρεαζομένους.

«Εκμεταλλεύτηκαν το σχέδιο»
Μιλώντας για το θέμα, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι δικαιολογημένα ο κηδεμόνας έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, με τις οποίες διορθώνονται στρεβλώσεις δεκαετιών. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απόφαση να παραχωρηθούν αυτές οι κατοικίες ήταν ορθή και πολύ καλά έκαναν όλες οι Κυβερνήσεις, ωστόσο, στην πορεία κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το σχέδιο και μετέτρεψαν τις εν λόγω περιουσίες σε τουριστικά καταλύματα, είτε τις υπενοικίαζαν, κερδίζοντας χρήματα.

«Σήμερα», ανέφερε, «το κράτος επιδιώκει να πατάξει αυτά τα φαινόμενα και να εφαρμόσει νόμιμες διαδικασίες, ώστε να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις». Έκανε επίσης λόγο για αμελητέες αυξήσεις που κυμαίνονται από 10 έως 25 ευρώ τον μήνα. Κάποιοι, πρόσθεσε, δεν συμμορφώνονται και το Υπουργείο τους έχει ειδοποιήσει ότι αν δεν το πράξουν θα τους γίνει έξωση, για να δοθούν οι κατοικίες σε άλλους δικαιούχους που έχουν πραγματική ανάγκη στέγασης.

Ανέφερε, επίσης, ότι η αντίδραση για ετήσια αύξηση κατά 7% γίνεται άδικα, αφού, όπως ενημερώθηκαν χθες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Συνολικά παραχωρήθηκαν 1342 κατοικίες, από τις οποίες οι χρήστες των 759 είναι πρόσφυγες και των 583 μη πρόσφυγες.

Προβλήματα αναπήρων πολέμου
Η Επιτροπή συζήτησε, επίσης, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθόντες και ανάπηροι πολέμου του 1974 με προεξάρχον αυτό της απαίτησης για ταυτότητα αναπήρου πολέμου. Όπως ανέφερε η κα. Κουκουμά η μορφή της ταυτότητας που έχει αρχίσει να ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας δεν ικανοποιεί την Οργάνωση των Παθόντων και η Επιτροπή ανέλαβε να στείλει επιστολή στην Υπουργό, ζητώντας η ταυτότητα να είναι ξεκάθαρο ότι θα αφορά ταυτότητα αναπήρου πολέμου του 1974 και όχι ταυτότητα αναπήρου γενικώς.

Είπε, επίσης, ότι συζητήθηκε η παραχώρηση μειωμένης διατίμησης για το ηλεκτρικό ρεύμα στους αναπήρους πολέμου και η Επιτροπή θα αποταθεί στον Υπουργό Ενέργειας και στην ΑΗΚ για τον σκοπό αυτό. Συζητήθηκαν, επίσης, ανέφερε, προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν.

Η κα. Κουκουμά ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε και το θέμα της νομοθεσίας για τους αιχμαλώτους και της απόδοσης κάποιων τιμητικών διακρίσεων σε αυτούς. Έκανε επίσης λόγο για γραπτή αναφορά που δόθηκε σε αιχμάλωτο πολέμου, ότι για να τού αποδώσουν οποιοδήποτε μετάλλιο, θα έπρεπε να υπογράψει ότι δεν θα διεκδικήσει οποιεσδήποτε οικονομικές απολαβές.

Κατήγγειλε το κράτος
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου Γιώργος Γρουτίδης, κατήγγειλε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το κράτος με τη συμπεριφορά του δεν αναγνωρίζει τους αναπήρους πολέμου του 1974. Όπως ανέφερε, το κράτος δίνει πλεονεκτήματα σε όλους τους αναπήρους εκτός από τους αναπήρους πολέμου. Ζήτησαν, όπως ανέφερε, ταυτότητα αναπήρων πολέμου και το κράτος τους προτείνει ταυτότητα παθόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα