Το φινάλε στη Β΄ κατηγορία το 1974

ΦΙΝΑΛΕ στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας και η στήλη θα σας ταξιδεύσει σήμερα 43 χρόνια πίσω, για να θυμηθούμε τι είχε γίνει στο φινάλε της περιόδου 1973-74 , σ’ ένα πρωτάθλημα με έντονο συναγωνισμό και μεγάλο ενδιαφέρον.


Η τελευταία αγωνιστική στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας έγινε στις 28 Απριλίου 1974 και δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ο ΑΣΙΛ (Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης), που ήταν ήδη πρωταθλητής, κέρδισε στο «Γρηγόρης Αυξεντίου» τον Κεραυνό Στροβόλου 2-1 και η δευτεραθλήτρια ΑΕΜ (Αθλητική Ένωση Μόρφου) 1-0 τον Ορφέα Καϊμακλίου.
Στη

Λύση, λοιπόν, ο ΑΣΙΛ προηγήθηκε μόλις στο 1’ με τον Λάκη Ιωάννου και δεν έδωσε μεγάλη σημασία, μιας και ήταν ήδη πρωταθλητής. Ο Κεραυνός ισοφάρισε στο 46’ με τον Κ. Χ’’Παύλου, κάτι που αφύπνισε τον ΑΣΙΛ που πίεσε, είχε ευκαιρίες και δοκάρι (με τον Γρηγόρα) για να φτάσει στο 70’ στο τελικό 2-1 με πέναλτι που σφύριξε ο Γ. Φιλιππίδης και εκτέλεσε ο Γιώργος Παναγίδης. Ο Γ. Παναγίδης ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 26 τέρματα.
ΑΣΙΛ: Στάσος, Β. Λάρκου, Γ. Βασιλείου, Παρπούνας (Ντάκκας) Φλώρης (Γρηγοράς), Σώτος, Παντελάκης, Καλλής, Λ. Ιωάννου, Α. Ασσιώτης, Γ. Παναγίδης.
Κεραυνός: Χαραλάμπους, Ευγένιος, Ζιπίτης, Παναγιώτου, Ευτυχίου, Πολυκάρπου, Χρ. Χ’’Παύλου, Ιωάννου, Φτερακίδης, Ξάνθος, Κ. Χ’’Παύλου (Φώτσιος, Σκορδής)

Μόρφου-Τρίκωμο
Χωρίς να φορτσάρει, η ΑΕΜ κέρδισε στην έδρα της τον Ορφέα Καϊμακλίου 1-0 και αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια. Το μοναδικό τέρμα πέτυχε ο Θεόφιλος στο 53’, παίκτης που είχε περάσει σαν αλλαγή. Η ΑΕΜ ήταν σαφώς καλύτερη και έχασε πολλές ευκαιρίες, ενώ η νεανική ομάδα του Ορφέα έπαιξε αμυντικά και κράτησε καλά, έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον τερματοφύλακά της Ιερεμίου.
ΑΕΜ: Χριστάκης, Τάσος, Τουμπής, Δήμος, Χρύσανθος, Εύρης, Κ. Ευριπίδου, Νίκος, Πάμπος, Δρόσος, Αντωνάκης (Μήτσιος, Θεόφιλος).
Ορφέας: Ιερεμίου, Δράκος, Βασιλείου, Παύλου, Κ. Παναγιώτου, Σιαχινιάν, Κυπριανού, Μελαΐσης, Σάββας, Μιχαήλ, Ανδρέου.
Στο Τρίκωμο ο Νέος Αιώνας πέτυχε σημαντική νίκη με 3-1 επί του Οθέλλου Αθηαίνου. Ο Ν. Αιώνας προηγήθηκε με τον Κότροφο (πρώην κυνηγός της Σαλαμίνας), ο Οθέλλος ισοφάρισε με τον Μιχ. Χ’’Πιερή και ο Ανδρέας Βάσου έκανε το 2-1 πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Στην επανάληψη ο Θεόδωρος πέτυχε το τελικό 3-1. Ο διαιτητής Χρ. Φιλίππου απέβαλε τον Δήμο του Οθέλλου.
Νέος Αιώνας: Κυριάκος, Μουζουρής, Θεόδωρος, Σπύρος, Καλλής, Σώτος, Α. Βάσου, Σιδεράς, Αγγελής, Κότροφος, Χαϊλής
Οθέλλος: Κουζουππάς, Σπαρτάλης, Κοντός, Παστός, Καρεκλάς, Δήμος, Μηνάς, Λεύκος, Χ’’Μακρής, Νίκος, Κίτερης
Τρίτος ο Εθνικός Άχνας
Ο Εθνικός Άχνας για αρκετό διάστημα ήταν στις ομάδες που κυνηγούσαν τον τίτλο, ωστόσο έμεινε τελικά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Στο φινάλε του πρωταθλήματος έχασε από τον Χαλκάνορα στο Δάλι 2-0 , ύστερα από ωραίο παιχνίδι στο οποίο οι γηπεδούχοι ήταν πιο ουσιαστικοί. Τα τέρματα πέτυχαν οι Κυριάκος (17’) και Φίλιππος (70’). Για τον Εθνικό έχασε ευκαιρίες ο Προκόπης, ενώ ξεχώρισε ο νεαρός Λάκης Καρσεράς.
Χαλκάνορας: Νεοκλέους, Κ. Λαγός, Στ. Λαγός, Νάκης, Βασιλείου, Πανίκος, Χαρίλλης, Χριστάκης, Κυριάκος, Φίλιππος, Μάριος.
Στο Γ.Σ.Π. ο Παρθενώνας Ζώδιας νίκησε την ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου 4-2. Για τους νικητές σκόραραν οι Λούκας, Μάμας, Γαλλέας, Κυριάκος και για την ΕΝΑΔ οι Χ’’Θέμιστος, Μαΐκκος.
Παρθενώνας: Ντίνος, Λιμίσης, Πάμπος, Άγγελος, Θεολογος, Λούκας, Γαλλέας, Κοκκινής, Μάμας, Καράς, Κυριακος
ΕΝΑΔ: Παρασκευαΐδης, Μακαρούνας, Γιάγκος, Κωστάκης, Κύκκος, Χ’’Θεμιστός, Κωστής, Χαμπής, Μαΐκκος, Άγγελος, Νίκος
Σε αγώνα που έγινε το πρωί της Κυριακής στο ΓΣΟ Λεμεσού, η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας κέρδισε 2-1 τον Αστέρα Λεμεσού.
Ο Νικάκης άνοιξε το σκορ για την ΠΑΕΕΚ στο 65’ και ο Τώνης στο 70’ έκανε το 2-0. Μείωσε στο 80’ ο Καδής. Ύστερα από πολύ καλό και αμφίρροπο παιχνίδι που έγινε στην Άσσια, ο τοπικός Εθνικός και η Ομόνοια Αραδίππου εξήλθαν ισόπαλοι 1-1. Τα δύο τέρματα σημειώθηκαν στο β΄ ημίχρονο. Ο Εθνικός προηγήθηκε με τον Χ’’Γιάννη και η Ομόνοια ισοφάρισε με τον Παυλάκη Κούννα.
Στην τελική βαθμολογία πρώτος ήταν ο ΑΣΙΛ με 44 βαθμούς, ύστερα από 20 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες.
Ήταν η μοναδική ομάδα που έπαιρνε προαγωγή για την Α’ κατηγορία, με προπονητή τον Πανίκο Ιακώβου. Μια χρονιά που ξεκίνησε άσχημα, αφού στις πρώτες τρεις αγωνιστικές ο ΑΣΙΛ είχε ήδη δυο ήττες. Απ' εκεί και πέρα ξεκίνησε μια αήττητη ανοδική πορεία για την ομάδα της Λύσης που άφησε πίσω τους διώκτες της. Η ΑΕΜ Μόρφου έμεινε δεύτερη με 36 βαθμούς , τρίτος ο Εθνικός Άχνας και 4ος ο Κεραυνός που είχαν και οι δυο 32 β. Στη συνέχεια ήταν ο Νέος Αιώνας και ο Χαλκάνορας με 31β., οι Οθέλλος και Εθνικός Άσσιας με 30 β, η Ομόνοια Αραδίππου με 27, ΠΑΕΕΚ και Παρθενώνας με 17, Ορφέας 16, ΕΝΑΔ 13 και Αστέρας 5.

Flash back: Το φινάλε στη Γ’ Κατηγορία
ΦΙΝΑΛΕ είχαμε και στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας που είχε το δικό του ενδιαφέρον. Είναι το μοναδικό πρωτάθλημα της ΚΟΠ που διεξήχθη με 12 ομάδες, ενώ στα υπόλοιπα είχαμε 14 ομάδες.
Πρωταθλητής -και μάλιστα με διαφορά- ήταν ο Ηρακλής Γερολάκκου. Στο φινάλε, αφού ήταν αδιάφορος, έχασε στην Πάφο από τον Ακρίτα Χλώρακας, που έπαιξε πολύ καλά και πήρε δίκαια τη νίκη. Ήταν μόλις η δεύτερη ήττα για τους πρωταθλητές, που πέτυχαν 17 νίκες και 3 ισοπαλίες. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Τούμπας (15), Αδάμου (20) και Γέρος (65’).
Στην Αραδίππου, ο δεύτερος στη βαθμολογία Ερμής γνώρισε την ήττα από τον ΑΣΟΒ (Αθλητικός Σύλλογος «τα Ολύμπια» Βατυλής) ύστερα από αμφίρροπο παιχνίδι. Ο Κόκος στο 11’ έδωσε προβάδισμα στους φιλοξενουμένους, ισοφάρισε ο Σκουρής για τον Ερμή στο 25’ και στο 76’ ο Στέλιος έδωσε τη νίκη στον ΑΣΟΒ
Στην Κυθραία η τοπική ΑΕΚ και η ΑΕ Καραβά έμειναν στην ισοπαλία 0-0, ύστερα από ωραίο αγώνα. Η φιλοξενούμενη ομάδα ήταν καλύτερη στο Ά μέρος, ενώ στην επανάληψη οι Κυθραιώτες διατήρησαν την υπεροχή με μοιραίο παίκτη τον Λέλλο, ο οποίος σε δυο περιπτώσεις μόνος με τον αντίπαλο τερματοφύλακα αστόχησε.
Η Δόξα Κατωκοπιάς, ύστερα από έξοχη εμφάνιση, νίκησε 3-0 την ΑΕΚ Βαρωσίων. Είχε πλήρη υπεροχή, όμως τα τέρματα ήλθαν όλα στην επανάληψη με σκόρερ τους Παπασωζόμενο (46') Φραγκουλίδη (50') και Π. Αργυρού (70').
Η Δόξα έπαιξε με τους: Κακουλλή, Βασιλειάδη, Ηλιάδη, Αργυρού, Φαιδώνη, Χ’’Χαραλάμπους, Σταματάκη, Παπασωζόμενο , Λεβέντη, Χριστοφόρου, Φραγκουλίδη.
Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας μεταξύ Φάρου Ακροπόλεως και Αχχιλέα Καϊμακλίου. Ο Αχιλλέας προηγήθηκε στο φινάλε του ημιχρόνου με τον Χριστόδουλο Σιαντρή, για να ισοφαρίσει στο ξεκίνημα του β’ μέρους ο Φάρος με τον Χάρη.
Στη Δερύνεια η Αναγέννηση Δερύνειας κέρδισε 1-0 τη ΛΑΛΛ (Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης) με τέρμα του Κίκη στο 85’. Την ώρα που ο ΑΣΙΛ ανέβαινε στην Α’ κατηγορία η άλλη ομάδα της Λύσης, η ΛΑΛΛ, υποβιβαζόταν από τη Γ’ κατηγορία.
Ο Ηρακλής ήταν ο πρωταθλητής το 1974 με 37 βαθμούς και ακολούθησαν οι: Ερμής 28, ΑΕ Καραβά 27, Δόξα 26, Ακρίτας 25, Φάρος 23, Δερύνεια 22, ΑΣΟΒ 22, Αχχιλέας 21, ΑΕΚ Βαρωσίων 18, ΑΕΚ Κυθραίας 17 και ΛΑΛΛ 15.

Keywords
Τυχαία Θέματα