Το φάουλ ενώπιον Έιντε για "Τ/κ Υπουργείο Εξωτερικών"

Ανοικτή συζήτηση για το Κυπριακό πραγματοποιτείται στην Ουάσιγκτον, σε δεξαμενή σκέψης, παρουσία τόσο του Ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό όσο και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, του Ε/κ διαπραγματευτή αλλά και μελών της λεγόμενης ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων.

Οι τόνοι της συνάντησης ανέβηκαν λίγο όταν η συντονίστρια δημοσιογράφος παρουσίασε τον αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον Ισμετ Κουρούκογλου ως αντιπρόσωπο του Τ/κ υπουργείου Εξωτερικών".

Ο κ. Κουρούκογλου είπε πως θα έπρεπε όλες οι πλευρές να εκπροσωπηθούν

ισότιμα στην συζήτηση, αλλά η πρόσκληση προς τον διαπραγματευτή των Τ/κ Οζντίλ Ναμί δεν εστάλη έγκαιρα. Είπε επίσης πως από τη στιγμή που δεν συμμετέχουν και οι δύο πλευρές, ο κ. Έιντε δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει.
Π

αρεμβαίνοντας αμέσως ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως δεν υπάρχει Τ/κ υπουργείο Εξωτερικών. Μπορεί να θέλει να εκφραστεί προσωπικά ως Τουρκοκύπριος.
"Ουδείς μπορεί να επιβάλει στον ειδικό σύμβουλος του ΓΓ που θα πάει και που δεν θα πάει".

Διευκρίνισε ακόμη ότι έλαβε την πρόσκληση την ίδια μέρα με τον Οζντίλ Ναμί και επανειλημμένα προσπάθησε να τον πείσει να συμμετάσχει κι αυτός.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιβεβαίωσε ότι οι προσκλήσεις εστάλησαν την ίδια μέρα, όμως στον κ.Ναμί το έστειλαν σε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν χρησιμοποιεί συχνά με αποτέλεσμα να αργήσει να δει την πρόσκληση.

Τούρκος διπλωμάτης ρώτησε πως μπορεί η ενέργεια να αποτελέσει καταλύτη τη στιγμή που οι Ε/κ ανοίγουν νέες προσφορές(ενέργεια) ; Θα αποβεί εμπόδιο, είπε.
Παράλληλα ισχυρίστηκε πως δεν ήταν η Τουρκία που επενέβη στην Κύπρο, αλλά οι Ε/κ που αμφισβήτησαν τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ. Η Τουρκία, πρόσθεσε, επενέβη από μία αλυσίδα γεγονότων που δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητα.

Τέλος, ήγειρε το θέμα της απόφασης της Βουλής, λέγοντας ότι η ιδέα πίσω από αυτό είναι της πλήρους ελληνοποίησης του νησιού.Ο κ. Κόεν (στον οποίο έγινε η πρώτη ερώτηση) είπε ότι τα χρηματικά οφέλη από το αέριο θα είναι πολύ μικρότερα χωρίς συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους και ταυτόχρονα χωρίς συμφωνία, η μεταφορά του Ισραηλινού αερίου με αγωγό στην Τουρκία δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.
"

Αυτά τα δύο κομμάτια του οικονομικού παζλ λειτουργούν ως κίνητρο και για τις δύο πλευρές", είπε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι μετά τη λύση δεν αποκλείει η Κύπρος την πιθανότητα μεταφοράς του αέριου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, εξετάζοντας κι όλες τις άλλες επιλογές.

Δείτε εδώ: Ο Έιντε βλέπει επιστροφή στις συνομιλίες

Είπε στον Τούρκο διπλωμάτη πως δεν έχουν την ίδια αντίληψη της ιστορίας και τίποτε δεν δικαιολογεί την εισβολή, την κατοχή, τους αγνοούμενους και τους πρόσφυγες.

Ο κ. Ειντε είπε πως επειδή το αέριο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, είναι ακριβό. Επομένως για να είναι συμφέρουσα η παραγωγή του θα πρέπει να βρεθεί φθηνότερος τρόπος μεταφοράς.

Η τελευταία ενότητα της ανοιχτής συζήτησης είχε θέμα "Πηγαίνοντας στην ανάπτυξη: Νέα μοντέλα ανάπτυξης σε μια ενωμένη Κύπρο", με ομιλητές τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Third Point LLC και μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Τράπεζας Ντέιβιντ Μπονάνο, της επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Κύπρο Ρέιτσελ Βαν Έλκαν και τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης One Cyprus Now, Τζον Χάρκριντερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα