Το εμβόλιο κατά του μικροβίου που προκαλεί μηνιγγίτιδα

Σοκ στην κοινή γνώμη προκαλεί ο θάνατος του 8μηνίτικου βρέφους απο μηνιγγίτιδα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αδάμο Χατζήπαναγή, για την μικροβιακή μηνιγγίτιδα υπάρχουν εμβόλια εναντίον μερικών μικροοργανισμών. Το εμβόλιο του αιμοφίλου γίνεται πια, σε όλα σχεδόν τα παιδιά και προστατεύει το παιδί απέναντι στο μικρόβιο αυτό για όλη του τη ζωή.

Για τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο υπάρχουν εμβόλια, δεν προστατεύουν όμως το παιδί για όλη του τη ζωή και συστήνονται μόνο σε ειδικές κατηγορίες ατόμων ή κάτω από ορισμένες συνθήκες (π.χ επιδημίες). Στο περιβάλλον του ασθενή με μικροβιακή

μηνιγγίτιδα μπορεί να δοθεί αντιβίωση για προφύλαξη. Πότε και ποιοι θα την πάρουν θα το καθορίσει ο γιατρός που αντιμετωπίζει το παιδί με την μηνιγγίτιδα και γνωρίζει το μικρόβιο από το οποίο μολύνθηκε ο άρρωστος.Ο αιμόφιλος ινφλουέντσας είναι μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, επιγλωττίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, κυτταρίτιδα κτλ.

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά του αιμοφίλου ινφλουέντσας προστατεύει τον οργανισμό από το να προσβληθεί από το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Πιθανές επιπλοκές

ΠυρετόςΕρυθρότητα στο σημείο της ένεσης.

Λόγοι αναβολής ή αποφυγής του εμβολίου

ΠυρετόςΈντονη αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση.

Για τους ιούς που προκαλούν μηνιγγίτιδα δεν υπάρχουν εμβόλια.

Οι πιο κάτω όμως οδηγίες είναι χρήσιμες για την προστασία των ανθρώπων.1. Πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και μπόλικο νερό πριν να φάτε ή πριν ετοιμάσετε το φαγητό καθώς και μετά τη χρήση τουαλέττας.2. Διατηρείτε τους χώρους του σπιτιού σας καθαρούς και μεριμνήστε για καλό αερισμό. Να χρησιμοποιείτε χλωρίνη στο σφουγγάρισμα γιατί αδρανοποιεί τους ιούς.3. Να αποφεύγετε το συνωστισμό ειδικά σε κλειστούς χώρους.4. Να αλλάζετε την πάνα του βρέφους με προσοχή και να πλένετε επιμελώς τα χέρια σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα