Το Ανώτατο αποφασίζει για το ασυμβίβαστο

Αύριο, Tρίτη, τα σπουδαία όσον αφορά στο ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων, αλλά και τη δυνατότητα να είναι ταυτόχρονα μέτοχοι σε εταιρείες.

Πρόκειται για τις δύο προτάσεις νόμου, τις οποίες η Βουλή είχε ψηφίσει σε νόμο πριν από ακριβώς ένα χρόνο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε λίγο αργότερα σε αναφορά τους στο Ανώτατο. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοινώνει αύριο την απόφασή της και ουσιαστικά ξεκαθαρίζει εάν οι δύο νόμοι είναι ή όχι συνταγματικοί.

Ο ένας εκ των δύο ήταν από πρόταση

νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία απαγορεύει σε κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους να είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών ή ακόμα και απλοί μέτοχοι. Ο δε δεύτερος προήλθε από πρόταση νόμου των Οικολόγων, η οποία απαγορεύει πλήρως την άσκηση εργασίας ή ανάληψη έργου από το δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα ενόσω κατέχει πολιτειακό αξίωμα ή είναι κρατικός αξιωματούχος. Βεβαίως, αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις έγιναν μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν και οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και τα τόσα σκάνδαλα διαφθοράς είδαν το φως.

Η εν λόγω αναφορά εκδικάστηκε τον Φεβρουάριο, όταν τέθηκαν οι θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και της Βουλής. Η μεν Νομική Υπηρεσία, η οποία ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας των νόμων, πρόταξε ως βασικά επιχειρήματα το κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργασίας και το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως. Η δικηγόρος της Δημοκρατίας, Ειρήνη Νεοφύτου, υποστήριξε ότι: "Η προσπάθεια της Βουλής να αιτιολογήσει τον περιορισμό του δικαιώματος της εργασίας των κρατικών αξιωματούχων, παραθέτοντας διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς και σχετικά παραδείγματα, δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι ικανοποιεί το κριτήριο, που θέτει ο συνταγματικός νομοθέτης".

Ο δικηγόρος της Βουλής, Πόλυς Πολυβίου, απέρριψε τα επιχειρήματα της Νομικής Υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι: "Δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα εργασίας και του συμβάλλεσθαι ελευθέρως, καθώς ο υπό αναφορά νόμος δεν αφορά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά τους δημόσιους αξιωματούχους του κράτους.

Το ασυμβίβαστο δεν προκύπτει μόνο από νόμους, αλλά και από το Σύνταγμα".Ο Πολυβίου υπέδειξε ότι μέσω των εν λόγω διαφυλάττεται η αμεροληψία και αντικειμενικότητα των κρατικών αξιωματούχων.

Σημειώνεται ότι για το ασυμβίβαστο εκκρεμούν οι κανονισμοί και μάλιστα είναι αυτό που επικαλείται και ως επιχείρημα ο δικηγόρος του υπουργού Εσωτερικών για τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα