Το 2017 να είναι χρονιά διεκδικήσεων, λέει η ΔΕΟΚ

Το 2017 βρίσκει τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε βαθιά οικονομική και κοινωνική, κρίση με τις πολιτικές λιτότητας να έχουν οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της η ΔΕΟΚ, διαβεβαιώνοντας ότι η νέα χρονιά θα είναι χρονιά δυναμικών

διεκδικήσεων και συνεχούς αγώνα, με στόχο την επαναφορά μισθών και την αποκατάσταση βασικών θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων.

Στο μήνυμα της η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι λόγω της εμμονής της Κυβέρνησης σε αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών σε ποσοστό φτώχειας που μεταφράζεται σε 230,00 άτομα και δείκτη άνισης κατανομής εισοδήματος 34,8%. Στην αγορά εργασίας έχουν επιβληθεί απαράδεκτοι όροι απασχόλησης, ενώ παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και εισαγωγή νέων άτυπων μορφών απασχόλησης», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Αναφέρει ακολούθως ότι απαιτεί τον τερματισμό των περικοπών που επιβλήθηκαν σε μεσαίο και χαμηλόμισθο προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τον τερματισμό της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και πλήρη σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως ένα βιώσιμο σχέδιο εξόδου από την κοινωνική κρίση. Για να προωθηθεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που να διασφαλίζουν επαρκή κοινωνική προστασία προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, βιώσιμες συντάξεις και κοινωνική στήριξη των ανέργων. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα, κρίσιμα, κοινωνικά προβλήματα και να προωθηθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη θεσμοθέτηση γενικού κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμη ότι το 2017 οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εισέρχονται στην ποιο κρίσιμη τους φάση και πως το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΟΚ προσδοκά ότι επιτέλους θα καμφθεί η αδιαλλαξία του Τούρκου κατακτητή ώστε να οδηγηθούμε σε λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα κατοχυρώνει πλήρως τα βασικά και θεμελιώδη ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα.

«Επιδιώκουμε μια λύση που θα διασφαλίζει πέρα από το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων την ελευθερία επιλογής, εργασίας και απασχόλησης σε όλη την χώρα, ενιαία κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα και πλήρη απαλλαγή από τα τουρκικά στρατεύματα και τις τουρκικές εγγυήσεις», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ εύχεται, τέλος, σε όλους τους εργαζόμενους/ες, συνταξιούχους και άνεργους/ες, καλή απελευθέρωση, οικογενειακή ευτυχία, υγεία και κοινωνική πρόοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα